<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Amazonesynode

Inculturatie, een beeldenstormpje, een catacombenpact en (alweer) viri probati

KN Redactie 23 oktober 2019
image
Kardinaal Claudio Hummes preekt tijdens de Mis in de catacomben van Domitilla. Hij sloot daar met tientallen andere bisschoppen een nieuw 'catacombenpact' waarin zij beloven eenvoudig te leven en een "integrale ecologie" voor mens en planeet te bevorderen. Foto: CNS Photo - Courtesy Father Julio Caldeira - REPAM

Een update over een kleine week Amazonesynode:

Paus Franciscus ontmoette op 17 oktober vertegenwoordigers van inheemse volken. Hij sprak over evangelisatie en de manier waarop de boodschap van het Evangelie een meer “Amazoniaans” karakter zou kunnen en moeten krijgen.

Vrouwelijke diakens en viri probati?

Op vrijdag 18 oktober werden de resultaten gepubliceerd van de discussies in de verschillende taalgroepen.

De meeste groepen vroegen om een officiële erkenning van de “beslissende rol” van vrouwen “in het leven en de missie van de Kerk in de Amazone”. Vier groepen vroegen expliciet om de wijding van vrouwelijke diakens en drie anderen vonden dat de Kerk deze mogelijkheid moet bestuderen.

Ook de priesterwijding van getrouwde mannen (viri probati) kwam weer ter sprake. Sommige groepen willen dat die mogelijkheid verder bestudeerd wordt, maar anderen wierpen bezwaren op.

Een op uitnodiging van paus Franciscus deelnemende missionaris zei eerder al dat met viri probati het onderliggende probleem niet wordt aangepakt en dat het idee getuigt van klerikalisme.

‘Amazoneritus’?

Verder kwam er een opvallend voorstel om een speciale liturgische rite van de Amazone te ontwikkelen, analoog aan de 23 verschillende rites die in de Kerk al bestaan.

‘Wij zijn geen Greenpeace’

Andere groepen vroegen aandacht voor de worstelingen van de inheemse Amazonebevolking met geweld en uitbuiting. De meeste groepen willen ook meer kerkelijke aandacht voor klimaatverandering, maar de Engels-Franse groep vroeg om de eerste roeping van de Kerk te vergeten: “We zijn geen Greenpeace, we zijn de Kerk. Onze taak is onze Redder Jezus bij de mensen te brengen.”

Een nieuw ‘catacombenpact’

Zondagmorgen 20 oktober sloten tientallen bisschoppen, onder wie synodevoorzitter kardinaal Claudio Hummes,  in de catacomben van Domitilla een nieuw ‘Catacombenpact voor het Gemeenschappelijk Huis’. Het is een verwijzing naar het ‘catacombenpact’ dat een groep bisschoppen in 1965 tijdens het Tweede Vaticaans Concilie sloot. In beide pacten wordt beloofd eenvoudig en dichtbij het volk te leven. In het nieuwe pact wordt ook beloofd een “integrale ecologie” van zorg voor mens en aarde te promoten.

Omstreden ‘synodebeelden’ belanden in Tiber

Enkele houten beelden van een naakte, zwangere vrouw zijn maandagochtend 21 oktober uit een Romeinse kerk gehaald en in de rivier de Tiber gegooid. De beelden zijn replica’s van een beeld dat centraal stond op verschillende met de synode verbonden gebedsbijeenkomsten. Daar was controverse over: volgens sommigen betrof het heidense religieuze figuren; volgens anderen Mariabeelden. De Vaticaanse communicatieman Paolo Ruffini zei dat het beeld “leven, vruchtbaarheid, Moeder Aarde” vertegenwoordigde.

image
Aan de Amazone gerelateerde voorwerpen in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw in Traspontina. Enkele van de houten beelden werden maandag gestolen en in de Tiber gegooid. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Wie schrijft het slotdocument?

Naar aanleiding van vragen van journalisten meldde het Vaticaan maandag dat het concept-slotdocument van de synode wordt geschreven door de relator ervan, kardinaal Claudio Hummes, en de bijzonder secretarissen. Zij baseren zich op de verslagen van de gespreksgroepen en de inbreng van deelnemers tijdens de algemene synodesessies. Ze worden volgens woordvoerder Matteo Bruni geholpen door de experts die deelnamen aan de synode.

Bronnen: Catholic News Agency, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.