<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Amazonesynode

Paus bij openingsmis Amazonesynode: ‘Kerk bestaat om het vuur van Gods liefde te verspreiden’

Catholic News Service 7 oktober 2019
image
Paus Franciscus neemt een offergave aan van een indiaan uit het Amazonegebied tijdens de openingsmis voor de Amazonesynode. Foto: CNS Photo - Paul Haring

“De missie van de katholieke Kerk in de wereld is het verspreiden van het vuur van Gods liefde. Het mag niet beperkt worden tot ‘regulier onderhoud’ van hen die het Evangelie al kennen,” zei paus Franciscus.

Tijdens de openingsmis van de bisschoppensynode voor de Amazone op 6 oktober zei de paus: “Jezus kwam geen zacht avondbriesje brengen, maar een vuur aansteken op aarde.”

“Als alles blijft zoals het was, als we onze tijd tevreden doorbrengen met ‘dit is hoe we het altijd gedaan hebben’, dan verdwijnt het geschenk, geblust door de as van angst en bezorgdheid om de status quo,” sprak hij.

Inheemse volkeren

Tussen de duizenden aanwezigen in de Sint-Pietersbasiliek waren leden van verschillende inheemse Amazonevolken. Sommigen droegen traditionele hoofdtooien, anderen hadden hun gezichten veelkleurig beschilderd om trots de kunst van hun cultuur te tonen.

Een aantal van hen uitgekozen om de offergaven te brengen tijdens de Mis. Ze liepen plechtig naar het altaar, sommigen blootsvoets, en bogen eerbiedig na het aanbieden van het brood en de wijn aan de paus.

‘We willen dat onze stemmen gehoord worden’

Jair Reis, één van de 1200 Maragua-indianen uit de Braziliaanse Amazone, was ook aanwezig bij de Mis. Hij vertelde aan Catholic News Service zelf bedreigingen te hebben ontvangen van mijnwerkers die illegaal het land van zijn volk binnen zijn gedrongen.

“We willen dat onze stemmen worden gehoord,” zei hij. “Niet voor mij, maar voor alle inheemse volkeren van Brazilië.”

Bisschoppen mogen opkomen voor belangen

Jeremias Oliveira dos Santos, een Mura-indiaan uit het Amazonegebied, zei: “We hebben de steun van de synode nodig.”

Een groot mijnbouwbedrijf is het land van de Mura binnengedrongen. Hij hoopt dat de synode helpt bij het onder de aandacht brengen van het afbakenen van inheems territorium. Het afbakenen is voor zijn volk nog bezig, maar de Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft al gezegd dat zijn regering geen centimeter meer aan de inheemse volkeren zal geven.

“Wij zijn echte mensen” die voor onze overleving afhankelijk zijn van het woud en de rivieren, zei Oliveira. “Ieder volk dat langs de Amazone leeft wordt bedreigd.”

‘Onze voorspraak als bisschoppen bij de Vader’

In zijn preek bleef de paus stil staan bij de tweede lezing van de dag uit de brief van Sint-Paulus aan Timoteüs. Daarin herinnert de apostel Timoteüs eraan “de vlam aan te wakkeren van het geschenk van God” dat hij ontving nadat Paulus hem de handen had opgelegd.

Volgens de paus is aan bisschoppen de handen opgelegd zodat “we onze handen op onze beurt omhoog kunnen heffen om voor te spreken bij de Vader en onze handen kunnen uitstrekken naar onze broeders en zusters”.

Voorzichtigheid is geen angst

De Heilige Geest is “geen geest van verlegenheid, maar van voorzichtigheid, en zal de vlammen van Gods geschenk aanwakkeren”, sprak hij.

“Sommigen denken dat voorzichtigheid een ‘douane’-deugd is, die alles stillegt om geen fouten te maken”, zei de paus, waarbij hij zijn voorbereide opmerkingen aan de kant legde. “Nee. Voorzichtigheid is een christelijke deugd, een deugd van leven. Het is de deugd van bestuur. En Hij heeft ons deze geest van voorzichtigheid gegeven.”

Citerend uit de Catechismus van de Katholieke Kerk zei paus Franciscus dat voorzichtigheid niet verward moet worden met angst; het is een “deugd die beschikt over praktisch verstand om te onderscheiden wat ons ware goed is in iedere omstandigheid en om te kiezen wat het juiste middel is om dat te bereiken.”

De moedige voorzichtigheid van de Geest

“Voorzichtigheid is niet hetzelfde als het geen keuze kunnen maken; het is geen defensieve houding”, zei hij. “Het is de deugd van de herder die, om te dienen met wijsheid, in staat is te onderscheiden, om ontvankelijk te zijn voor de nieuwheid van de Geest.”

“Trouw aan de nieuwheid van de Geest”, voegde hij eraan toe, “is een genade die we moeten vragen in gebed.”

“Moge de Geest, die alles nieuw maakt, ons zijn moedige voorzichtigheid geven; moge Hij onze synode inspireren om de paden van de Kerk in de Amazone te vernieuwen zodat het vuur van de missie zal blijven branden,” zei de paus.

Geen kolonisatie maar evangelisatie

“Zoveel van onze broeders en zusters in de Amazone dragen zware kruisen en wachten op de bevrijdende troost van het Evangelie, de liefdevolle omarming van de Kerk”, aldus de paus.

Maar in de kerkgeschiedenis zijn er tijden geweest waarin de volkeren en culturen “verteerd werden zonder liefde en respect”.

“Hoe vaak is Gods geschenk opgelegd, in plaats van aangeboden; hoe vaak was er kolonisatie in plaats van evangelisatie!”, sprak Franciscus. “Moge God ons behoeden van de hebzucht van nieuwe vormen van kolonisatie.”

Belangen die vernietigen of je leven geven

De paus zei over de branden die de Amazoneregio in augustus teisterden, dat zij “aangestoken waren door belangen die vernietigen” en “oplaaien wanneer mensen hun eigen ideeën willen promoten, hun eigen groep willen vormen en verschillen wegvagen om iedereen en alles uniform te maken”.

Paus Franciscus haalde een gesprek aan dat hij had met Braziliaanse kardinaal Claudio Hummes, die vaak de graven van de Amazone-missionarissen bezocht. Met een beetje gehaaidheid zei de kardinaal hem: “Vergeet hen niet. Zij verdienen het heilig te worden verklaard.”

“Laten we samen op reis gaan”, aldus Franciscus. “Voor hen, die nu hun leven geven voor hen die hun leven hebben gegeven.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.