<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Amazonesynode

‘Tijd voor concrete actie bij implementatie Amazonesynode’

Junno Arocho Esteves - CNS 23 juli 2021
image
Een inheemse deken, Shainkiam Yampik Wananch bidt in een kapel in Peru, op 20 augustus 2019 Foto: CNS photo - Maria Cervantes, Reuters

Bijna twee jaar na de Bisschoppensynode voor de Amazone wordt het tijd dat de katholieke Kerk in de regio de gedane aanbevelingen gaat uitvoeren. Dat zegt voorzitter van de bisschoppen van de Amazone, kardinaal Claudio Hummes.

Ondanks de uitdagingen die de pandemie met zich meebrengt, zijn er veel interviews, documenten en bijeenkomsten geweest “om na te denken en te onderscheiden over ‘wat we moeten doen'”, aldus de Braziliaanse kardinaal in een verklaring die op 22 juli werd gepubliceerd in de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano.

“Dat is heel belangrijk, maar het is niet genoeg”, zei hij. “In plaats van ons alleen af te vragen wat we moeten doen, hoe we het moeten doen, wanneer zullen we het doen, moeten we laten zien en promoten wat we doen en wat we gisteren hebben gedaan.”

Slechte omstandigheden

Kardinaal Hummes was relator-generaal (rapporteur) op de synode van 2019, die reflecteerde op Amazonia: nieuwe paden voor de kerk en voor een integrale ecologie.

In februari 2020 bracht het Vaticaan de apostolische exhortatie ‘Querida Amazonia’ (Geliefde Amazone) van paus Franciscus uit. Hierin benadrukte hij de problemen die de arme en inheemse gemeenschappen in de regio treffen, waaronder ontbossing, vervuiling door drugshandel en besmetting veroorzaakt door mijnindustrieën.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In zijn brief herhaalde kardinaal Hummes deze kwesties en hun gevolgen. Met name inheemse gemeenschappen hebben te maken met alcoholisme, geweld tegen vrouwen, sekshandel en “het verlies van cultuur en oorspronkelijke identiteit – taal, spirituele praktijken en gebruiken – en alle slechte omstandigheden waartoe de mensen van de Amazone zijn veroordeeld.”

Permanent diakens

Hij erkende ook de oproep van de paus voor meer permanent diakens om het gebrek aan priesters in de regio aan te pakken en hoe dat met name de afgelegen gemeenschappen beïnvloedt.

In zijn aansporing zei de paus dat, hoewel priesters nodig zijn, permanent diakens, religieuze vrouwen en leken belangrijke verantwoordelijkheden op zich kunnen nemen voor de groei van gemeenschappen.

Kardinaal Hummes benadrukte daarbij de noodzaak van het openen van scholen voor permanent diakenkandidaten, “catechisten en gemeenschapsleiders, zowel vrouwen als mannen”, evenals een “synodale vernieuwing van onze huidige geestelijken en religieuze mannen en vrouwen”.

“Deze scholen zullen op hun beurt moeten innoveren en incultureren, zowel qua methodologie als qua curriculum”, schreef hij.

Werk aan de winkel

Kardinaal Hummes zei dat er nog veel werk aan de winkel is om de aanbevelingen van de synode volledig uit te voeren. Hij riep organisaties in de regio op, waaronder het grote Pan-Amazonian Church Network om “het synodale proces samen met ons aan te gaan.”

“Zoals ik heb gezegd, zou het ons erg helpen als we aan het hele kerkelijke netwerk zouden kunnen bekendmaken wat er al wordt gedaan”, zei de kardinaal. “Dit alles zou ons enorm helpen om te visualiseren, herkennen, leren, socialiseren en danken in een synodale geest.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.