<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Ambtsbericht uit 2000 over Afghanistan onjuist’

KN Redactie 20 april 2018
image
Foto: AP

Een ambtsbericht uit 2000 op basis waarvan Afghaanse asielzoekers in sommige gevallen zijn uitgezet is “onbetrouwbaar en onjuist”.

Het interview verschijnt tegelijk met een uitgebreid artikel in het gerenommeerde Nederlands Juristenblad (NJB). Ook het VPRO-radioprogramma Argos van zaterdag gaat uitgebreid op de kwestie in.

Iedereen schuldig

De zaak raakt enkele honderden Afghaanse asielzoekers die na de val van het destijds door de Sovjetunie gesteunde regime in Nederland hun heil zochten. Volgens het omstreden ambtsbericht dat Nederlandse diplomaten vanuit de Pakistaanse hoofdstad Islamabad in 2000 opstelden heeft iedereen die voor de geheime dienst heeft gewerkt zich schuldig gemaakt aan marteling. Op grond daarvan is mensen een verblijfsvergunning ontzegd en zijn mensen teruggestuurd.

Op zoek naar vader

Dit leidde in 2015 tot grote media-aandacht voor de 23-jarige dochter van een zogeheten 1F’er die naar Afghanistan ging om haar onder dwang uitgezette vader te zoeken. Tientallen en mogelijk honderden gezinnen zijn als gevolg van het ambtsbericht ontwricht geraakt.

Onzorgvuldig

Uit jarenlang nauwkeurig onderzoek, waarvoor een WOB-verzoek nodig was, concluderen bodemdeskundige Joost Brouwer en oud-asieladvocaat Pieter Bogaers dat veel bronnen het ambtsbericht niet alleen tegenspreken, maar dat de conclusies op basis van de gebruikte bronnen onzorgvuldig zijn.

‘Significante uitzonderingen’

Zij ontdekten onder meer dat Justitie zelf een categorie ‘significante uitzonderingen’ bedacht van voormalige KhAD/WAD-medewerkers wier onschuld vast kwam te staan terwijl dat volgens de criteria van het ambtsbericht onmogelijk zou zijn.

‘Niet deskundig’

Het Ministerie van Justitie gaat in een reactie niet in op de inhoud van de beweringen van Brouwer en Bogaers, maar verwijst naar verschillende rechterlijke uitspraken dat Brouwer niet zou voldoen aan de criteria als deskundige en als vrijwilliger partijdig zou zijn. (KN)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.