<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Amerikaanse trappisten stoppen met bierbrouwen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 27 mei 2022
image
De trappisten in het Amerikaanse Spencer stoppen met het brouwen van bier. Foto: CNS - Chaz Muth

De trappisten van de Sint-Jozefabdij in het Amerikaanse Spencer zetten hun bierbrouwerij in de verkoop. De productie van bier blijkt voor hen niet rendabel. Hiermee sluit de eerste en enige gecertificeerde trappistenbrouwerij in de Verenigde Staten.

De monniken begonnen in 2014 met bierbrouwen als nieuwe bron van inkomsten, naast hun andere activiteiten. Ze hadden gehoopt op een productie van 10.000 vaten per jaar, maar de productie bleef steken bij, in de hoogtijdagen, 4500 vaten.

Boeiende activiteit

De monniken zullen nu naar andere manieren moeten zoeken om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

“Alle activiteiten die we doen, zijn bedoeld om ons gebedsleven te ondersteunen. Bier was een bijzonder interessante en boeiende activiteit, maar we zijn hier niet voor het bier”, vertelt de directeur van Spencer Brewery, broeder William Dingwall, aan de krant The Boston Globe.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De 44 trappisten halen verder nog inkomsten uit de productie van fruit- en wijngelei, jam en conserven, een klein retraitehuis en een cadeauwinkel. Een aparte afdeling maakt en verkoopt liturgische gewaden.

Hoewel de brouwerij “veel belangstelling wekte”, denkt Dingwall dat de biermarkt “radicaal begint te veranderen”: er komt steeds meer concurrentie van ambachtelijke brouwerijen.

Proeflokaal

Wat wellicht ook niet meehielp was het feit dat de trappisten geen proeflokaal openden. Voor veel brouwers is dat een winstgevende activiteit.

image
De Sint-Jozefabdij in Spencer. Foto: CNS - Chaz Muth

Dingwell legt uit dat de brouwerij midden op het terrein van de abdij staat en dat de broeders “dit soort zaken” liever niet bij de ingang van het klooster en de kerk hadden.

‘Niet levensvatbaar’

Op 14 mei maakten de trappisten op Facebook hun besluit bekend. “Na meer dan een jaar van overleg en reflectie zijn de monniken van de Sint-Jozefabdij tot de droevige conclusie gekomen dat brouwen geen levensvatbare industrie voor ons is en dat het tijd is om de Spencer Brewery te sluiten.”

De trappisten van Spencer (klik op de pijltjes voor meer beeld). | Foto's: CNS - Chaz Muth

Inmiddels is de productie stopgezet en zullen de apparatuur en grondstoffen middels een veiling verkocht worden.

Keurmerk

Trappistenbier is niet zomaar een variant op gewoon bier. Het draagt een speciaal keurmerk omdat het aan bepaalde regels voldoet.

Die regels houden in dat een bier trappistenbier is wanneer het gebrouwen wordt door of onder toezicht van trappistenbroeders, binnen de muren van een trappistenabdij. De opbrengsten zijn bedoeld voor het levensonderhoud van de monniken en het onderhoud van hun klooster. Blijft er geld over, dan gaat dat naar goede doelen.

https://www.kn.nl/donaties/

Na de sluiting van Spencer Brewery blijven er wereldwijd nog elf bieren met het trappistenkeurmerk over.

Bron: Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.