<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Anglicanen die katholiek worden? ‘Niet erg’, zegt aartsbisschop van Canterbury

KN Redactie 25 januari 2019
image
Aartsbisschop Justin Welby tijdens een van zijn ontmoetingen met paus Franciscus. "“We spreken over persoonlijke dingen, over hoe het is een volgeling van Jezus te zijn in de wereld van vandaag. Ik stel hem vragen, en hij is heel behulpzaam.” Foto: CNS Photo - L'Osservatore Romano

Het erehoofd van de wereldwijde anglicaanse gemeenschap, aartsbisschop Justin Welby, doet in een interview met The Spectator een aantal opvallende uitspraken.

In het interview komt het fenomeen ter sprake van anglicaanse priesters die overstappen naar de katholieke Kerk. Paus Benedictus XVI schiep in 2007 voor groepen anglicanen de mogelijkheid om met behoud van elementen uit hun eigen traditie katholiek te worden.

‘Gewoon prachtig’

Daarvan hebben volgens The Spectator “honderden” anglicaanse priesters gebruik gemaakt. Momenteel, schrijft het blad, “is volgens sommige schattingen een op tien katholieke priesters (in Engeland, red.) een voormalige anglicaanse pastoor”.

Gevraagd naar wat hij hiervan vindt, antwoordt Welby: “Nou en? Ik vind dat allemaal niet erg. In het bijzonder als mensen naar Rome gaan, dat is zo’n bron van inspiratie. Ik kreeg een e-mail van een heel oude vriend, een anglicaanse priester die besloten heeft naar Rome te gaan. Ik schreef hem terug: hoe prachtig! Zolang je je roeping volgt, volg je Christus. Het is gewoon prachtig.”

Volgens Welby is het nodig “dat mensen leerlingen van Jezus Christus zijn. Het maakt mij niet echt uit of het de Church of England of Rome of de orthodoxen of de pinksterchristenen of de lutheranen of baptisten zijn. Het zijn trouwe leerlingen van Christus”.

‘God schiep de Kerk’

Welby wordt in het artikel gekenschetst als een bruggenbouwer die het bevorderen van de eenheid onder christenen zeer aan het hart gaat. Zo heeft hij een katholieke priester als geestelijk adviseur en in Lambeth Palace, zijn ambtswoning, biedt hij onderdak aan een oecumenische jongerengemeenschap. Tijdens het dagelijks ochtendgebed wordt gebeden voor de eenheid, zegt hij.

“Dat lijkt mij veel belangrijker. God heeft de Kerk geschapen. Wij, als mensen, zijn erin geslaagd daar een rommeltje van te maken en haar te verdelen.”

Vriendschap met de kardinaal

Hij vertelt goed bevriend te zijn met de aartsbisschop van Westminster, kardinaal Vincent Nichols. “We zien elkaar regelmatig, we bidden samen, we praten samen. Weet je, vijftig jaar geleden zou dat nieuws zijn geweest.” Ook de paus ziet hij met enige regelmaat, vertelt Welby. “We spreken over persoonlijke dingen, over hoe het is een volgeling van Jezus te zijn in de wereld van vandaag. Ik stel hem vragen, en hij is heel behulpzaam.”

Als hem de vraag wordt voorgelegd of hij zelf nooit in de verleiding is gekomen katholiek te worden, moet Welby lachen. “Ik denk dat dat misschien een klein beetje ophef zou kunnen veroorzaken. Zelfs vandaag de dag.”

> Lees hier het hele interview (Engels).

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.