fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Bedevaart

Aparecida verwacht 600.000 gelovigen voor Mariajubileum

KN Redactie 11 oktober 2017
image
De basiliek van Aparecida. (Foto: Ana Paula Prada ccby flickr.com)

Het grootste Mariabedevaartsoord van Brazilië, Aparecida, verwacht donderdag rond 600.000 bezoekers in verband met zijn 300-jarig bestaan.

Het Mariaoord in het zuidoosten van Brazilië kreeg twee keer eerder een gouden roos, in 1967 en 2007.

Fatima

De ‘pausroos’ is een symbool voor de verering van de Moeder Gods. Gewoonlijk wordt de met het pauselijk wapen versierde roos een keer per jaar verleend. Eerder dit jaar schonk de paus een gouden roos aan het Portugese Mariabedevaartsoord Fatima. Dat was bij gelegenheid van het eeuwfeest van de eerste verschijning.
De paus laat zich bij de viering in Aparecida vertegenwoordigen door de Italiaanse kardinaal Giovanni Battista Re.

Drukte

In en rond de bedevaartsplaats verzamelen zich vele tienduizenden pelgrims uit heel Brazilië. Vooral op de snelwegen uit de richting van Sao Paulo en Rio de Janeiro, op respectievelijk 150 en 300 kilometer afstand, neemt de verkeersdrukte toe. Zo’n 13.000 pelgrims leggen deze levensgevaarlijke route te voet af. Minstens één voetbedevaarder is al bij een aanrijding om het leven gekomen.
Naar verwachting zullen twaalf miljoen pelgrims Aparecida in het jubileumjaar bezoeken.

Vondst

De plaats dankt zijn naam, Aparecida (verschenene), aan een vondst in 1717 van een zwart Mariabeeld in een rivier. Daarop zouden zij, na eerder urenlang vergeefs te hebben gevist, een overweldigende vangst hebben gedaan. Het zou het eerste wonder zijn van een eindeloze reeks die in Aparecida wordt gemeld.

Basiliek

In 1955 begon de bouw van een grote basiliek ter vervanging van de te klein geworden kerk. Het nieuwe godshuis werd in 1980 door paus Johannes Paulus II ingewijd. Hij geldt als een van de grootste katholieke kerkgebouwen ter wereld en biedt plaats aan 40.000 mensen. (KN/KNA)