<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Arabische media positief, maar ook kritisch over pausbezoek VAE

Martin Janssen 2 februari 2019
image

Paus Franciscus begint zondag aan zijn driedaagse bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Hoe kijken Arabische media naar dit eerste pausbezoek ooit aan de Arabische Golf?

Make me a channel of Your Peace, maak me tot een kanaal van uw vrede, zo luidt het thema van het pausbezoek. Directe aanleiding is de interreligieuze ontmoeting die in de hoofdstad Abu Dhabi wordt georganiseerd. Het is voor het eerst dat een paus het land bezoekt.

“Een uiterst belangrijke stap voor de regio”, zo omschrijft de krant al-Youm al-Saba Franciscus’ bezoek dan ook. De krant al-Ikhbariyya voegt eraan toe dat er van dit pausbezoek “zeer krachtige signalen uitgaan die de hele wereld dient te horen. Een wereld die vandaag verteerd wordt door het terrorisme” dat uiteindelijk wortelt in de afwijzing van “het idee van tolerantie tussen religies”.

Erkenning

Wat was de reden dat paus Franciscus besloot naar de VAE af te reizen? Politieke leiders in het land zien er volgens Arab SkyNews een pauselijke erkenning in van de belangrijke rol die de VAE speelden op het gebied van onderlinge tolerantie en toenadering tussen religies.

De krant al-Bayan bericht dat kerkelijke leiders van alle christelijke denominaties in de VAE zich verheugen over het pausbezoek. Franciscus’ aanwezigheid “zou de internationale overtuiging versterken dat men religies moest respecteren”. GulfNews wijst erop dat er meer dan een miljoen christenen in het land wonen en dat er de afgelopen decennia veertig kerken werden gebouwd.

Kritisch geluid

UAE71 liet echter een bijzonder kritisch geluid horen. De krant schrijft dat uit het programma blijkt dat paus Franciscus zijn bezoek zelf beschouwd als pastoraal, maar dat de autoriteiten van de VAE erop zijn om Franciscus’ aanwezigheid “politiek te misbruiken”.

Volgens UAE71 zouden in de VAE tientallen islamitische geestelijken in gevangenissen zitten. Zijn zij uitgesloten van de tolerantie en verzoening waar het land zo prat op gaat? En waarom is bijvoorbeeld een belangrijke islamitische geestelijke als Yousef al-Qaradawi niet uitgenodigd? De kop boven het artikel luidde daarom: “Geen welkom voor de Paus in de VAE”.

Inzet voor tolerantie

Al-Jazeera onderstreept dat dit niet alleen het eerste pausbezoek ooit is aan de Arabische Golf, maar dat de paus volgende maand ook naar Marokko gaat. Het Arabische nieuwsportaal Albawaba citeerde Sheikh Nahyan bin Mubarak die in de VAE de Minister voor Tolerantie is. De Sheikh liet weten trots te zijn “om de paus te verwelkomen als een vriend, als een pleitbezorger van wereldvrede en dialoog en als vertegenwoordiger van een grote wereldreligie’’.

Sheikh Nahyan sprak de hoop uit dat Franciscus’ bezoek “ons zal inspireren om ons in de VAE nog meer in te zetten voor tolerantie”. Albawaba wees er echter ook op dat tolerantie ook in de VAE zijn grenzen kent. Een moslim die zich tot het christendom bekeert, wacht de doodstraf en op internet worden websites geblokkeerd die over een andere religie berichten dan de islam.

Jordanië

In Jordanië maakte priester Rifat van het ‘Katholieke Centrum voor Studies en de Media’ een vergelijking tussen de reizen naar de VAE en Marokko. Het eerste land ligt helemaal in het oosten van de Arabische wereld, terwijl Marokko zich bevindt in het uiterste westen ervan.

Paus Franciscus bezocht eerder al landen als Egypte, Jordanië en Palestina die sinds mensenheugenis ‘inheemse’ christenen kennen. Dit in tegenstelling tot de VAE en Marokko waar uitsluitend christenen wonen die hier kwamen als werkemigranten. Het is bovendien een mooie bijkomstigheid dat de VAE het jaar 2019 hebben uitgeroepen tot ‘Jaar van de tolerantie’.

Dat de katholieke Kerk in de VAE een behoorlijke omvang heeft bereikt, blijkt volgens de Jordaanse website Abouna uit het feit dat de lokale Kerk er naar aanleiding van het pausbezoek een speciaal boek heeft uitgegeven dat in de kindercatechese gebruikt wordt. Zo’n 250.000 kinderen en jongeren in de het land blijken deze catechese te volgen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.