fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Argentijnse Oscar Romero’ snel zalig verklaard

KN Redactie 13 juni 2018
image

Paus Franciscus heeft goedkeuring verleend voor de zaligverklaring van de Argentijnse bisschop Enrique Angelelli Carletti. De geestelijke werd in 1976 vermoord onder het militaire regime omwille van zijn sociale inzet en verdediging van mensenrechten.

Volgens Vatican Insider heeft paus Franciscus het document ondertekend waarmee de martelaarschap van Angelelli wordt erkend. Mgr. Marcelo Daniel Colombo, bisschop van het bisdom waar Angelelli werd vermoord, bevestigt dat paus Franciscus hem heeft “aangemoedigd om zo snel mogelijk de zaligverklaring voor te bereiden”. Hij was verantwoordelijk voor de opening van het zaligverklaringsproces in het bisdom La Rioja.

Overeenkomsten

Mgr. Colombo vertelt dat Angelelli opmerkelijke overeenkomsten heeft met Oscar Romero, de aartsbisschop van San Salvador die in 1980 werd vermoord en binnenkort heilig wordt verklaard. Beide bisschoppen bevorderden het belang van de armen en pleitten voor een getuigende Kerk. Beide moorden waren volgens mgr. Colombo bedoeld “om herders en gelovigen bang te maken”.

Angelelli Carletti, net als zijn landgenoot paus Franciscus zoon van Italiaanse immigranten, was een van de bisschoppen die de mensenrechtenschendingen onder het militaire regime (1976-1983) aanklaagde. Toen hij op 4 augustus 1976 terugkeerde van een herdenkingsmis voor twee door het leger ontvoerde en vermoorde priesters en een vermoorde catechist werd hij van de weg gereden en, volgens getuigen, vermoord.

Zaligverklaringsproces

Hoewel aanvankelijk werd gedacht aan een tragisch ongeval, kreeg het Argentijnse bisdom La Rioja in 2015 toestemming van de Heilige Stoel om het zaligverklaringsproces te openen.

Tijdens de militaire dictatuur kwamen 19 priesters door geweld om het leven of verdwenen spoorloos. Elf werden ontvoerd en gemarteld, nog eens 22 vastgezet. (KN/VI)