<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Argentijnse senaat wijst legalisering abortus af

KN Redactie 9 augustus 2018
image
Een vrouw reageert emotioneel als zij hoort dat het Argentijnse parlement een wetsvoorstel tot legalisering van abortus heeft aangenomen. (Foto: CNS photo/David Fernandez, EPA))

Een meerderheid van de Argentijnse senaat heeft donderdagmorgen een voorstel tot legalisering van abortus afgewezen.

 Beschermingsmaatregelen

De stemming volgde op maanden van een heftig publiek debat over de kwestie. Voorstanders van de legalisering van abortus hadden vooraf gedreigd “kerken plat te branden”. Om die reden werden kerken in heel het land extra beschermd. Vooral de kathedraal van Buenos Aires, waar paus Franciscus aartsbisschop was, en andere historische kerkgebouwen bij het Congres werden zwaar beveiligd.

Beperkt strafvrij

Abortus is in Argentinië strafbaar tenzij er sprake is van verkrachting, het leven van de mooeder in gevaar is of het kind niet levensvatbaar wordt geacht.
Overigens zijn er geen aanwijzingen gevonden dat vrouwen die recentelijk strafrechtelijk vervolgd zijn wegens een clandestiene abortus.

Doodsoorzaak

Amnesty International publiceerde de dag voorafgaand aan de stemming een zwarte pagina in de New York Times met de waarschuwing dat de “wereld toekijkt”. Volgens de advertentietekst zouden ‘onveilige’ abortussen de belangrijkste doodsoorzaak van Argentijnse moeders zijn. Uit cijfers van het Argentijnse ministerie van gezondheid overleden in 2016 bijna zeven keer zoveel vrouwen (213) tijdens de geboorte dan als het gevolg van zowel ‘veilige’ als ‘onveilige’ abortus (31).

Demonstraties

Afgelopen weekeinde demonstreerden 650.000 mensen tegen legalisering in een manifestatie georganiseerd door evangelicale kerken, met steun van bisschoppen. Op zondag werd er in 100 grotere steden geprotesteerd tegen de wet. Ook voorstanders lieten zich duidelijk horen. (KN/Crux)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.