Hoewel het leven van paus Franciscus niet direct in gevaar is, is hij door de meerdere infecties in zijn longen ook niet volledig “buiten gevaar”. Dat zei dokter Sergio Alfieri, hoofd van het team van behandelende artsen van de paus in het Gemelli-ziekenhuis in Rome, gisterenavond tijdens een persconferentie.
Het grootste risico dat de paus loopt is sepsis, dat wil zeggen: als de infectie in zijn longen in zijn bloedbaan komt en de andere organen begint aan te tasten, zo vertelde de arts aan verslaggevers in het atrium van het ziekenhuis op 21 februari.
Paus Franciscus zal nog minstens een week in het ziekenhuis moeten blijven, zei hij, zodat artsen door kunnen gaan met het toedienen van een breed scala aan medicijnen en behandelingen om de virale, bacteriële en schimmelinfecties in zijn longen uit te roeien en zijn ademhaling te ondersteunen.
De paus krijgt wanneer nodig extra zuurstof via een neussonde, waarbij de arts aangaf dat hij “niet is aangesloten op machines”.
De lijfarts van de paus, dr. Luigi Carbone, legde uit dat de paus al jarenlang lijdt aan chronische longproblemen, wat bij herhaling leidt tot ademhalingsproblemen en bronchitisaanvallen. Deze aandoeningen kunnen niet genezen worden, maar wel “onder controle worden gehouden”.
Gezien Franciscus’ leeftijd van 88 jaar, zo voegde Carbone daar aan toe, “is hij per definitie een kwetsbare patiënt.”
Dat alles maakt dat de paus noch in direct gevaar is, noch volledig buiten gevaar, zo legde Alfieri uit. “Hij is niet bedlegerig”, aldus de arts. De paus is mentaal scherp en “in goed humeur.” Hij komt uit bed en kan zich bewegen. Hij leest ook en werkt met zijn twee of drie naaste medewerkers die langskomen.
Gisteren heeft hij ook twintig minuten gebeden in de kapel bij zijn kamer, zei de dokter. Maar hij is ook erg ziek en heeft, zoals iedereen met een dubbele longontsteking, geen zin om veel te doen. Zijn eetlust is goed, voegde Carbone eraan toe.
Het kost tijd om over een longontsteking heen te komen, zei Alfieri. De paus zal in het ziekenhuis blijven zolang ziekenhuiszorg nodig is en totdat de paus veilig kan terugkeren naar zijn Vaticaanse residentie en verzorgd kan worden door zijn persoonlijke arts en verpleegkundige.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.