<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Artsen: geen euthanasie bij dementerende ouderen

KN Redactie 10 februari 2017
image
Screenshot: nietstiekembijdementie.nl

220 artsen spreken zich in een advertentie in NRC Handelsblad uit tegen euthanasie bij dementerende ouderen. Zij willen door de actie “een dam opwerpen tegen euthanasie bij patiënten die hun wilsverklaring niet meer kunnen bevestigen”.

“Een dodelijke injectie geven aan een patiënt met vergevorderde dementie op grond van een wilsverklaring? Aan iemand die niet kan bevestigen dat hij dood wil? Nee, dat gaan wij niet doen”, is te lezen in de advertentie. De artsen stellen dat de “morele weerzin om het leven van een weerloos mens te beëindigen, te groot is”.

‘Fundamentele grensoverschrijding’

De advertentie is ondertekend door veel artsen die nauw betrokken zijn bij het euthanasieproces. De zogenaamde SCEN-artsen geven informatie en advies over euthanasie en de procedure, maar ook over de juridische, ethische en communicatieve aspecten ervan. Ook verstrekken zij informatie over de medisch-technische uitvoering van euthanasie en hulp bij zelfdoding.

De groep is volgens NRC “niet principieel tegen euthanasie”, maar constateert dat er sprake is van een “fundamentele grensoverschrijding”. Het is voor het eerst dat artsen zo massaal in opstand komen tegen euthanasie, meldt het dagblad.

‘Zorgwekkende ontwikkeling’

De praktijk van euthanasie bij wilsonbekwame patiënten kwam aan het licht door een rapport van het ministerie van Volksgezondheid uit 2015. Hieruit bleek dat artsen ook zonder mondelinge toestemming van een dementerende soms overgaan tot levensbeëindiging.

Ouderenpsychiater Boudewijn Chabot noemt in NRC het feit dat vorig jaar drie keer euthanasie is toegepast bij demente personen “een zorgwekkende ontwikkeling”. De arts, mede-initiatiefnemer van de actie, ziet een “duidelijke toename” van de praktijk ten opzichte van de afgelopen jaren.

‘Positieve reacties’

Gezien het “overweldigende aantal positieve reacties”, hebben de artsen op de website nietstiekembijdementie.nl aangekondigd de actie voort te willen zetten. Na de plaatsing van de advertentie in NRC Handelsblad en nrc.next, verschijnt deze zaterdag ook in Trouw.

Voor volgende week is opnieuw een paginagrote advertentie aangekondigd, die te bekostigen is met uit crowdfunding verkregen donaties. (NRC)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.