fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Artsen vragen met SOS aandacht voor migranten Griekse eilanden

Joke Heikens 6 april 2020
image
Vanaf het Malieveld in Den Haag zond een groep mensen een SOS de wereld in om aandacht te vragen voor de benarde situatie van vluchtelingen op de Griekse eilanden. Foto: #SOSMoria

Een groep artsen zond vrijdagavond met lichtobjecten een SOS uit vanaf het Malieveld in Den Haag. Daarmee vroegen ze om hulp voor de vluchtelingen die in kampen op de Griekse eilanden zitten. “We moeten ze daar nu weghalen.”

Kortkortkort-langlanglang-kortkortkort: met lichtobjecten werd vrijdagavond om 21.00 uur een noodsignaal uitgezonden. Het was een initiatief van #SOSMoria waarmee aandacht werd gevraagd voor de situatie van tienduizenden migranten die vastzitten op de Griekse eilanden.

‘Nu weghalen’

“Deze mensen moeten nu daar vandaan worden gehaald, voordat het nog erger wordt”, legt huisarts Steven van de Vijver uit. Hij is een van de initiatiefnemers van #SOSMoria, dat in een week tijd uit grond werd gestampt.

image
Huisarts Steven van de Vijver Foto: Tessa Kraan

Coronavirus

Samen met gynaecoloog Sanne van der Kooi pleit Van de Vijver voor meer hulp aan de vluchtelingenkampen in Griekenland.

Ook vragen ze om verspreiding van alle vluchtelingen over Europa voordat het coronavirus in de kampen uitbreekt. “Dat zou een nog grotere humanitaire ramp zijn dan het nu al is”, zei Van der Kooi in het tv-programma Op1.

‘De nood wordt nog hoger’

Van de Vijver en Van der Kooi hebben beide als vrijwilligers in het kamp Moria op het eiland Lesbos gewerkt. Ze weten daardoor als geen ander hoe ernstig de situatie er is.

Van de Vijver: “Vorig jaar was ik daar in de zomervakantie, toen zaten er zesduizend mensen terwijl er eigenlijk maar plek is voor vierduizend. Dit jaar is dat aantal gegroeid naar 22.000. Nu het coronavirus erbij komt, wordt de nood nog veel hoger. Er is veel te weinig medische zorg voor deze vluchtelingen en anderhalve meter afstand houden is daar helemaal niet mogelijk.”

‘De politiek licht dwars’

“We willen de veertigduizend vluchtelingen die nu in Griekenland in kampen verblijven naar Europa halen. Er zijn genoeg gemeentes die vluchtelingen willen opvangen, de politiek ligt alleen dwars”, zegt Van de Vijver.

“Er is veel te weinig medische zorg voor deze vluchtelingen en anderhalve meter afstand houden is daar helemaal niet mogelijk”
- Huisarts Steven van de Vijver

Volgens de arts zijn de omstandigheden in de kampen vreselijk. Er is wel een arts, maar mensen staan uren in de rij om geholpen te worden. Ook voor het eten zijn lange wachtrijen.

“Die mensen kunnen geen anderhalve meter afstand houden, ook al zouden ze willen. Het is nu tijd voor actie, zeker als je bedenkt dat veel vluchtelingen daar al vier jaar zitten.”

Zesduizend handtekeningen van artsen

Een oproep aan andere Europese artsen werd binnen een week door zesduizend artsen uit heel Europa ondertekend. De initiatiefnemers hopen dat hun actie zich over Europa verspreid en steeds groter wordt.

image
Een groep van dertig mensen nam deel aan de actie op het Haagse Malieveld. Foto: #SOSMoria

De lichtobjecten op het Malieveld waren het begin: in Amsterdam werd zaterdagavond om negen uur het SOS-signaal uitgezonden vanuit het Concertgebouw, de Stadsschouwburg en de Oude Kerk. In Utrecht gebeurde dit vanuit Tivoli Vredenburg. Ook bij tal van andere gebouwen sloten mensen zich aan bij het initiatief.

‘Alleen geld sturen is niet genoeg’

Van de Vijver en zijn collega’s voeren deze actie in hun vrije tijd, naast hun praktijk waar ze ook heel druk zijn met het coronavirus. “Zo belangrijk vinden wij het. Met alleen geld voor de kampen redden de mensen daar het niet, we moeten ze daar nu weghalen.”

Steun van burgers

Dat deze oproep leeft, blijkt wel uit de veertigduizend handtekeningen die #SOSMoria in een week tijd onder burgers ophaalde.

Hoopt Van de Vijver op nog veel meer lichtacties? “Liever niet. Dat zou betekenen dat de politiek geen actie onderneemt”.