<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Asia Bibi: er zijn er nog veel meer zoals ik

Peter Doorakkers 4 september 2019
image
Drie dochters van Asia Bibi voor hun huis dat zij uit veiligheidsoverwegingen hebben moeten verlaten. Ze tonen een foto van hun moeder. Foto: CNS Photo - Adrees Latif, Reuters

In haar eerste kranteninterview ooit, wijst Asia Bibi de wereld op “veel andere zaken” waarin Pakistanen “jaren in de gevangenis liggen” na van blasfemie beschuldigd te zijn.

“De wereld zou naar hen moeten luisteren” en ze zouden een eerlijk proces moeten krijgen, zegt ze tegen de Britse krant The Sunday Telegraph.

Definitief vrijgesproken

Zelf bracht de Pakistaanse katholieke vrouw jaren in een dodencel door, voordat ze begin dit jaar definitief werd vrijgesproken van godslastering.

The Sunday Telegraph verwijst naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat schat dat er 77 mensen in een Pakistaanse cel zitten op beschuldiging van blasfemie. De meesten van hen zijn moslims.

‘Ik verzoek de wereld hier aandacht aan te besteden’

“Ik verzoek de hele wereld aandacht te besteden aan deze kwestie”, zegt Bibi. “De manier waarop een willekeurige persoon wordt beschuldigd van godslastering zonder enig fatsoenlijk onderzoek zonder enig fatsoenlijk bewijs, dat zou moeten worden opgemerkt.”

Pakistans beruchte blasfemiewet wordt vaak ingezet om onderlinge conflicten te beslechten.

Altijd ontkend

Bibi zelf werd beschuldigd van blasfemie na een woordenwisseling met enkele islamitische vrouwen. Die ontstond nadat de vrouwen niet uit een beker wilden drinken die zij had aangeraakt.

Volgens de twee beledigde Bibi daarna de islamitische profeet Mohammed. Zelf heeft ze altijd volgehouden onschuldig te zijn.

Asia Bibi: herzie blasfemiewet Pakistan

Bibi vindt dat de Pakistaanse blasfemiewet moet worden herzien, “en er zouden fatsoenlijke onderzoeksprocedures moeten zijn bij het toepassen van deze wet”. Niemand, benadrukt ze, zou “zonder enig bewijs” schuldig moeten worden geacht aan blasfemie.

Asia Bibi verblijft volgens The Telegraph momenteel op een geheime locatie in Canada en zegt dat ze in de komende maanden naar een Europees land hoopt te verhuizen.

‘Ik dacht voortdurend aan mijn dochters’

Terugblikkend op haar verblijf in de cel zegt ze tegen The Sunday Telegraph: “Soms was ik zo teleurgesteld en verloor ik zo de moed dat ik me afvroeg of ik uit de cel kwam of niet, wat er vervolgens zou gebeuren, of ik hier heel mijn leven zou blijven.”

Ze vertelt hoe ze nooit huilde ten overstaan van haar dochters als die haar opzochten in de gevangenis. Na afloop van die ontmoetingen echter “huilde ik in mijn eentje, gevuld met pijn en verdriet. Ik dacht voortdurend aan hen, aan hoe ze leefden”.

Jaren in een dodencel

Asia Bibi zat bijna negen jaar in een dodencel nadat zij in 2010 ter dood veroordeeld werd wegens blasfemie. In januari van dit jaar bevestigde het Pakistaans Hooggerechtshof haar vrijspraak. Bibi werd kort daarop vrijgelaten.

In mei werd bekend dat ze met haar man naar Canada was gevlucht. Haar dochters waren daar al eerder naartoe gegaan, omdat de familie sinds haar vrijlating onophoudelijk werd bedreigd en opgejaagd.

> Lees hier meer over de zaak Asia Bibi.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.