fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Asia Bibi: ‘Pakistan, pas blasfemiewet aan’

KN Redactie 11 september 2020
image
Asia Bibi op een foto die op 26 februari 2020 werd gemaakt bij een bezoek aan Parijs. Foto: CNS photo - Thomas Oswald, courtesy Aid to the Church in Need

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, vindt Asia Bibi nog altijd dat de blasfemiewetgeving in Pakistan aangepast moet worden. Dat zei de van godslastering vrijgesproken katholieke Bibi in een interview met Kerk in Nood Italië.

In een videogesprek vanuit Canada, waar Bibi sinds haar vrijlating woont, sprak ze met Alessandro Monteduro, directeur van Kerk in Nood Italië, over de blasfemiewetgeving in haar vaderland. Ze deed een oproep aan premier Imran Khan om die wetgeving aan te passen.

Bibi werd in 2009 gevangen gezet vanwege vermeende godslastering. Ze zat jarenlang in een dodencel totdat ze in oktober 2018 door het Pakistaanse Hooggerechtshof werd vrijgesproken van blasfemie. Omdat ze haar leven in Pakistan niet zeker is, werd ze naar Canada gebracht.

Misbruik van de wet

Over de blasfemiewetgeving zei ze in het videogesprek dat op YouTube verscheen: “Bij de stichting van Pakistan en de scheiding van India garandeerde de stichter Mohammed Ali Jinnah vrijheid van godsdienst en meningsuiting aan alle burgers.”

https://www.

“Vandaag de dag zijn er een aantal groepen die de bestaande wetgeving misbruiken en ik doe een oproep aan de premier van Pakistan om te zorgen voor de minderheden die ook Pakistaans zijn en hen te beschermen.” Ze deed die oproep zei ze “speciaal voor alle slachtoffers van de blasfemiewet en voor de meisjes die onder dwang bekeerd worden”.

Rechten van minderheden

Ze verwees daarbij naar zichzelf: “Ik heb veel geleden en veel moeilijkheden doorgemaakt. Nu ben ik vrij en ik hoop dat deze wet zo aangepast kan worden dat elk misbruik ervan verboden wordt.”

“Pakistan is van alle Pakistaanse burgers. Ook de religieuze minderheden hebben hetzelfde recht op staatsburgerschap en de Pakistaanse wet schrijft voor dat iedereen vrij is en die vrijheid moet gegarandeerd en gerespecteerd worden.”

Ophef over eerdere uitspraken

Begin deze maand ontstond wereldwijd ophef, nadat het nieuws naar buiten kwam dat Bibi haar standpunt over de Pakistaanse blasfemiewetgeving radicaal zou hebben gewijzigd.

“Ik hoop dat deze wet zo aangepast kan worden dat elk misbruik ervan verboden wordt”

In een interview op 31 augustus met Voice of America Urdu zou ze zich volgens ucanews.com hebben gedistantieerd van haar ook in Nederland verschenen autobiografie Eindelijk vrij die ze schreef met de Franse auteur Anne-Isabelle Tollet.

‘Een strop om mijn nek’

In dat interview zei ze onder meer: “Het boek vertelt dat de wet een strop om mijn nek legde. Maar de wet was niet het probleem. Het was een incident in het dorp, waarbij mensen op het punt stonden me te vermoorden zonder enige reden. Zij (Tollett, red.) gaf de wet de schuld, maar ik accepteer niets dat ingaat tegen de wet of mijn land.”

Ook zei ze: “Absoluut, de wet is goed, maar mensen maken er misbruik van.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Kan niet kloppen’

Pakistaanse activisten die strijden tegen de blasfemiewetten waren ontdaan over haar uitspraken. Zo zei Justin Bhatti: “Ze heeft kerkleiders, martelaren en mensenrechtenverdedigers in de rug gestoken.”

Wel zei hij ook te denken dat het interview “niet kan kloppen”. “Het botst met haar eerdere verklaringen.”

Paus Franciscus

In het interview met Kerk in Nood Italië sprak Bibi ook over paus Franciscus. “Ik heb twee rozenkransen die me door de paus geschonken zijn. Een ervan is in Pakistan achter gebleven, maar de andere heb ik nog. Ik bid elke dag de rozenkrans voor het geloof en voor de vervolgden in Pakistan.”

Bibi bedankte niet alleen paus Franciscus, maar ook inmiddels emeritus-paus Benedictus XVI voor hun steun en hulp. Ze zei ook dat ze heel graag naar Rome zou komen “om de Heilige Vader te ontmoeten” en voegde eraan toe dat ze bidt “voor paus Franciscus, dat hij ons mag ondersteunen in het geloof”.