De Nederlandse atleet Churandy Martina bereikte gisteren de halve finale van de 200 meter sprint op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Na afloop liet hij tegenover de NOS zijn geloof in God blijken.
Na de race op de 200 meter blikt de verslaggever met Martina terug op de eerder gelopen 100 meter. Op die afstand werd Martina kort voor de Spelen in Amsterdam Europees kampioen. In Rio werd hij echter al vroeg uitgeschakeld.
Als hem gevraagd wordt of hij na die uitschakeling aan zijn vorm twijfelde, antwoordt Martina: “Nee, nee, nee. Ik weet wat ik het hele seizoen aan het doen ben. Het ging niet zoals ik wil, maar God heeft andere plannen voor me, dus ik wil niet kwaad zijn. Gewoon doorgaan, altijd positief blijven.”
Gevraagd naar wat die plannen dan zijn, en wat hij op de 200 meter denkt te kunnen bereiken, zegt de atleet dat de finale er zeker in zit. De halve finale van de 200 meter wordt later vandaag gelopen.
Churandy Martina kreeg op zijn geboorte-eiland Curaçao een katholieke opvoeding, blijkt uit de biografie Ik ben blij die Frank Woestenburg in 2013 over de atleet publiceerde. Nog altijd is hij gelovig: hij slaat voor iedere wedstrijd een kruis en bidt dan kort.
“Mijn succes”, vertelt Martina in het boek, “heb ik aan Hem te danken. Want zonder God kan ik niets.” De atleet zegt God “als mijn vriend” te zien. “Ik kan altijd met Hem praten. Hij luistert altijd naar me en heeft me veel goede dingen gebracht. Ik ben Hem dankbaar voor het leven dat ik leid.”
In zijn reistas zit altijd een Bijbel, waar hij ook tijdens toernooien minstens een keer per dag in leest. Vaak leest hij de bekende psalm 23, ‘De Heer is mijn herder’, en Martina haalt kracht uit de Bijbel.
“Ik leer veel uit de Bijbel, zoals de tien geboden. Ik probeer ook echt volgens de tien geboden te leven. Als iedereen dat zou doen, zou de wereld een betere plek zijn, daar ben ik van overtuigd.”
Martina bestrijdt in Ik ben blij ook het idee dat een topsporter per definitie alleen met zichzelf bezig moet zijn om maximaal te kunnen presteren. “Als topsporter moet je geen egoïstische klootzak zijn. Juist niet, want je bent vaak ook een voorbeeld of een rolmodel voor anderen.”
De drive om alles te geven, zegt Martina, “staat los van je kwaliteiten als mens. Ik wil geen egoïst zijn en alleen maar aan mezelf denken onder het mom dat je daarmee energie spaart. Sterker nog, het kost geen energie als je iets voor een ander doet, het geeft juist energie”.
In Katholiek Nieuwsblad is deze week uitgebreid aandacht voor olympische sporters en hun geloof, met zwemmer Michael Phelps en de katholieke medaillewinnaressen Simone Biles en Katie Ledecky. De artikelen zijn vanaf donderdagmiddag te lezen via KNdigitaal.