<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Australische bisschop weg vanwege ‘leed’

KN Redactie 31 juli 2018
image
Emeritus-aartsbisschop Philip Wilson (Foto: CNS)

Aartsbisschop Philip Wilson (67) van Adelaide heeft de paus zijn ontslag aangeboden vanwege het “leed” dat zijn aanblijven veroorzaakte.

Maandag werd bekend dat paus Franciscus het ontslag van de Australische aartsbisschop heeft aanvaard.
In mei werd hijtot twaalf maanden cel  veroordeeld omdat hij in de jaren ’70 kort na zijn priesterwijding niets met een melding van seksueel misbruik zou hebben gedaan. Wilson verklaarde voor de rechtbank zich als gevolg van de eerste stadia van Alzheimer niets van de zaak te kunnen herinneren.

‘Enige juiste stap’

Aanvankelijk liet aartsbisschop Wilson weten geen ontslag te zullen indienen tot zijn hoger beroep zou worden afgewezen. “Hoewel mij niet om ontslag was gevraagd, heb ik daartoe besloten omdat ik mij steeds meer zorgen ging maken over de toenemende mate van leed die mijn recente veroordeling binnen de gemeenschap heeft veroorzaakt”, schrijft hij in een afscheidswoord. Ik had gehoopt deze beslissing uit te stellen tot na mijn hoger beroep. Er is echter te veel pijn en onrust als gevolg van mij aanblijven als aartsbisschop van Adelaide, voor onder de slachtoffers van pastoor Fletcher. Daar moest ik een eind aan maken en mijn ontslag is gezien de omstandigheden de enige juiste stap.”

Jonge kapelaan

De rechtbank achtte Wilson schuldig aan het niet melden van de misdaden van pastoor Jim Fletcher, die in 2004 schuldig werd bevonden in negen gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen. Twee jongens zouden diens jonge kapelaan Wilson in 1976 over het misbruik hebben verteld dat jaren daarvoor zou hebben plaatsgevonden.

Lof voor inzet

Opmerkelijk is dat aartsbisschop Mark Coleridge als voorzitter van de bisschoppenconferentie benadrukte dat Wilson alom geprezen werd voor zijn inzet voor slachtoffers van misbruik toen hij bisschop van Wollongong was, als aartsbisschop van Adelaide en als voorzitter van de bisschoppenconferentie. In een overheidsonderzoek naar een pedofielennetwerk werd Wilson geprezen voor zijn krachtdadig optreden tegen misbruik in zijn bisdom. Eerder deze maand werd bekend dat enkele collega’s Wilson hadden aangeraden ontslag te vragen. (KN/CH)