<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Australische media beboet om overtreden publicatieverbod tijdens proces Pell

KN Redactie 4 juni 2021
image
Kardinaal George Pell verlaat de rechtbank van Melbourne (2017), omringd door journalisten en fotografen. Foto: CNS photo- Mark Dadswell, Reuters

Twaalf Australische media hebben een boete gekregen wegens het overtreden van het publicatieverbod dat werd uitgevaardigd tijdens het proces tegen kardinaal George Pell. De oud-prefect van het Secretariaat voor de Economie werd vorig jaar unaniem vrijgesproken van seksueel misbruik van minderjarigen. 

Een rechter legde vrijdag de nieuwsorganisaties boetes op die lopen van 632 tot ruim 280.000 euro. Hoewel geen enkel Australisch medium direct berichtte over de veroordeling, probeerden sommige nieuwsplatforms toch via omwegen te berichten over de zaak. 

‘Censored’

Zo moedigde radiojournalist Chris Smit zijn luisteraars aan om op Google een search te doen naar berichten over het vonnis in internationale media.

Andere media pakten het anders aan. De Australische krant The Herald Sun publiceerde op 12 december 2018 een voorpaginaverhaal onder de kop ‘CENSORED’, waarin stond dat de wereld een heel belangrijk verhaal leest dat relevant is voor inwoners uit de staat Victoria. “The Herald Sun mag geen details over dit belangrijke nieuws publiceren. Maar geloof ons, het is een verhaal dat verdient om gelezen te worden.”

De eigenaar van de krant, Herald and Weekly Times, moet nu een boete betalen van tweeduizend Australische dollars (1265 euro). 

https://www.kn.nl/abonnementen/

Beïnvloeding van een tweede proces

De nieuwsorganisaties bekenden in februari schuld, om zo individuele journalisten en presentatoren te behoeden voor celstraffen. 

De rechtbank van Victoria verbood in juni 2018 verslaggeving in de media over het proces van Pell. Hiermee wilde de rechtbank voorkomen dat berichten over het vonnis zouden leiden tot beïnvloeding van een tweede proces. Dergelijke publicatieverboden vormen geen uitzondering in Australië.

Het publicatieverbod voor de media was van toepassing op alle staten en territoria van Australië, en gold voor ieder mediaformaat dat binnen Australië toegankelijk is.

Onterecht vast

De eerste rechtszaak tegen Pell liep in de vroege herfst van 2018 vast. In december 2018 werd hij veroordeeld tijdens een nieuw proces dat vijf weken duurde. Pell kreeg zes jaar gevangenisstraf. Hij zat dertien maanden onterecht vast voordat zijn veroordeling werd vernietigd en hij werd vrijgelaten in april 2020.

Verschillende internationale media brachten wel nieuws over het proces en het vonnis, maar waren soms genoodzaakt om de online-berichtgeving in Australië niet te plaatsen, om te voldoen aan het gerechtelijk bevel.

(Bronnen: CNA, AP)

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.