fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Baybasin/Demmink bewijst ‘deep state’ van Nederland’

KN Redactie 26 februari 2016
image
Jan Roos in gesprek met Adèle van der Plas (beeld: GeenStijl)

Niet alleen Turkije, ook Nederland heeft zijn eigen deep state.

Dat zegt Adèle van der Plas, advocate van Hüseyin Baybasin, politiek gevangene in Nederland die hier op vals bewijs tot levenslang is veroordeeld. Met de Engelse uitdrukking deep state wordt een netwerk bedoeld binnen de officiële structuur van de staat, dat zich aan openbare controle en de rechtsstaat onttrekt.

Ministers van Justitie

Van der Plas zegt dit in een interview met Jan Roos op GeenStijl. Net als ze eerder deed in de kersteditie van Katholiek Nieuwsblad zet zij uiteen hoe hoog het materiaal van de zaken Baybasin en Demmink zich in de loop van de jaren heeft opgestapeld. Desondanks slaagt Justitie er steeds weer in het onderzoek vast te laten lopen, afgedekt door successieve ministers van Justitie, zoals Donner, Hirsch Ballin en Opstelten.

Riool reinigen

Het ministerie van Justitie kent “van de bodem tot de top een cultuur van liegen, bedriegen en wegkijken”, aldus Van der Plas. Er kan in het geheel geen vertrouwen meer in gesteld worden. Ze citeert de Israëlische schrijver Amoz Oz, die zegt dat het reinigen van een riool veel stank losmaakt, maar dan uiteindelijk toch beter zal werken. “Er is daar een grote schoonmaak nodig”, aldus Van der Plas.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.