fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Baybasin wint tegen NOS

KN Redactie 20 april 2016
image

De NOS moet twee berichten over Hüseyin Baybasin rectificeren. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald.

In de berichten wordt de Koerdische zakenman en politiek activist in verband gebracht met de verdachte van een liquidatie in Turkije in december 2014. De NOS moet de rectificatie van de rechter twee weken lang in een pop-up op de eigen website zichtbaar maken.

Vervalst bewijs

Baybasin zit sinds 2002 een levenslange celstraf uit voor o.a. huurmoorden en drugshandel. Het staat zo goed als vast dat de veroordeling van de Koerdische activist berust op vanuit Turkije vervalst bewijs en dat hij op termijn zal moeten worden vrijgesproken. Er loopt daartoe sinds 2011 een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad.

Geen wederhoor

De rechtbank vindt dat de NOS onzorgvuldig was door te melden dat volgens bronnen een van de opgepakte verdachten een voormalig compagnon is van Baybasin. “Met die zin is ongelooflijk veel gif gezaaid”, aldus eerder de advocaat van Baybasin, Matthijs Kaaks. Volgens de rechter berusten de publicaties van de NOS op “één niet-gezaghebbende bron die niet door een andere bron is bevestigd”, en die bovendien anoniem blijft. Ook is geen wederhoor gepleegd. Dit alles zou Baybasins lopende herzieningsverzoek ten onrechte negatief kunnen beìnvloeden. (KN/NOS)