fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bedekt Mariabeeld zorgt voor ergernis in Italië

KN Redactie 22 augustus 2016
image
De uitgeefster bedekt het Mariabeeld. (Screenshot: repubblica.it)

Het bedekken van een Mariabeeld tijdens de 37e Meeting voor de Vriendschap onder de Volkeren in Rimini heeft de gemoederen in Italië verhit.

De eigenaresse van uitgeverij Shalom suggereerde dat de organisatie haar had gezegd het beeld in haar stand te bedekken omdat er ook niet-katholieken op de jaarlijkse bijeenkomst van de beweging Comunione e Liberazione aanwezig zijn. Een woordvoerder ontkent dat de organisatie er iets mee te maken had, meldt KNA.

Filmpje

Op de website van de krant La Repubblica is een filmpje te zien waarin de onherkenbaar gemaakte vrouw het Mariabeeld met een doek bedekt. Gevraagd waarom ze dat doet, zegt ze dat “mensen van hier” het haar hadden opgedragen. Wie die mensen precies zijn, zegt ze niet.

Woordvoerder Stefano Pichi Sermolli van de Meeting toonde zich verwonderd over het gebeurde. Volgens hem kunnen bezoekers in de tentoonstellingsruimtes van de Meeting steeds weer Mariabeelden zien.

Bisschop wil ‘onthulling’ Mariabeeld

De bisschop van Ascoli Piceno, Giovanni D’Ercole, vroeg in een open brief om snelle opheldering van de kwestie en om “onthulling” van het beeld.

Hij schreef op grond van zijn ervaring, bijvoorbeeld in Ivoorkust, te kunnen zeggen: “De Madonna zorgt niet voor tweespalt, ze verbindt.” De Moeder Gods, zei mgr. D’Ercole, wordt ook in andere godsdiensten gewaardeerd.

Bedekte Capitolijnse Venus

Eerder dit jaar was er in Italië ook al ophef over bedekte beelden. Toen werden verschillende antieke naakten verhuld tijdens het Rome-bezoek van de Iraanse president Hassan Rouhani. In de Capitolijnse Musea werden beelden met witte wandjes aan het zicht onttrokken, waaronder de wereldberoemde Capitolijnse Venus.

Boodschap paus Franciscus voor Meeting

De jaarlijkse Meeting voor de Vriendschap onder de Volkeren loopt nog tot donderdag. Vertegenwoordigers van vele culturen komen er samen voor toespraken, discussies en culturele evenementen. Paus Franciscus riep de deelnemers vrijdag bij het begin van de Meeting op tot dialoog en solidariteit in het licht van de terreur en het geweld in de wereld. (KNA)