<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Behoefte aan zingeving gestegen door coronacrisis’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 17 april 2020
image
Foto: Milada Vigerova - unsplash.com

Een op de drie Nederlanders houdt zich sinds de coronacrisis meer bezig met zingeving, blijkt uit onderzoek. Alpha Nederland, opdrachtgever van het onderzoek, ziet kansen voor de Kerk.

Uit een nationaal onderzoek door R2 Research blijkt dat 33% van de ondervraagden zich nu meer bezig houdt met zingeving dan voor de coronacrisis. Ze hebben er juist nu behoefte aan om met vrienden over dit thema te praten.

Zingeving kwam daarmee op de derde plaats van onderwerpen waarover men wil praten, na gezondheid (79%) en vriendschappen (43%).

Online gespreksgroep

Een derde van de mensen die met zingeving aan de slag wil, vindt dat een online gespreksgroep hen daarbij in deze tijd kan helpen.

Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland, ziet kansen voor de Kerk: “Mensen zijn juist nu op zoek naar zingeving en hierin kan de Kerk naar voren stappen. Het Evangelie van Jezus Christus geeft voor mensen wereldwijd een antwoord op vragen over zingeving.”

De bekende Alphacursus, waarbij deelnemers in een tiental bijeenkomsten meer over het christelijke geloof ontdekken, gaat daarom online.

Een kleine tweehonderd Alphaleiders uit kerken in heel Nederland zijn gestart met een training over het geven van een online Alphacursus. Tientallen kerken hebben inmiddels online cursussen gepland.

Eerdere onderzoeken

Al eerder bleek uit onderzoek dat de pandemie door veel christenen als een moment van bezinning en reflectie wordt gezien op hoe we als mensen bezig zijn.

En de Deense onderzoekster Jeanet Sinding Bentzen concludeerde onlangs dat “wij mensen de neiging hebben religie te gebruiken om met crises om te gaan. De coronacrisis is hierop geen uitzondering gebleken”. De interesse in gebed is sinds het begin van de coronacrisis toegenomen, stelt zij.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.