fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

België en Frankrijk: brand gesticht in kerken

KN Redactie 3 juni 2016
image
In twee kerken van de parochie Martigues vonden incidenten plaats. (Screenshot: www.paroissedemartigues.com)

In de afgelopen weken is in zowel een Franse als een Belgische kerk brand gesticht.

Bovendien werd er in Frankrijk een priester aangevallen, een tabernakel ontheiligd en zijn meer dan honderd katholieke websites gehackt, meldt CNA.

Altaar in brand

Parochiepriester Benoît Delabre zegt in La Provence dat twee weken geleden een onbekende persoon het altaar van de St. Madeleine-de-l’Île-kerk in het Zuid-Franse Martigues in brand zette.

Omdat het altaar van marmer is, verspreidde het vuur zich niet. “Ik kan me niet voorstellen wat er gebeurd zou zijn met een houten altaar”, aldus Delabre. “De consequenties voor onze kerk zouden tragisch zijn geweest.”

Tabernakel ontheiligd

Op 15 mei ontheiligde volgens hem een andere onbekende persoon het tabernakel van een kerk in het in dezelfde regio gelegen Jonquières. De priester voegde toe zelf afgelopen zondag bij de deur van de kerk te zijn aangevallen door iemand die ogenschijnlijk “probeerde iets te stelen”.

Burgemeester Gaby Charroux van Martigues zei in een verklaring dat “allerlei soorten diefstallen in kerken in Frankrijk meer en meer frequent zijn” en beloofde dat de politie de aanvallen zou stoppen.

Cyber-jihadisten

De katholieke krant La Croix meldde in april al dat meer dan honderd websites van kerken en congregaties gehackt waren. Vermoed wordt dat er Tunesische cyber-jihadisten achter die aanval zaten.

Brand in Belgische kerk

In het Belgische Mont-Sainte-Geneviève richtten op 24 mei twee branden aanzienlijke schade aan in de plaatselijke kerk. Een van de branden begon in de sacristie, de andere op het dak van de kerk. De politie zoekt nog naar de daders. (CNA)