fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

België: katholiek woonzorgcentrum veroordeeld voor weigeren euthanasie

KN Redactie 30 juni 2016
image
(Foto: iStock)

De directie van het katholieke woonzorgcentrum Huize Sint-Augustinus in Diest is woensdag door de rechtbank in Leuven veroordeeld tot het betalen van zesduizend euro schadevergoeding voor het weigeren van een euthanasie in 2011 op een 74-jarige vrouw in het woonzorgcentrum.

Dat melden Belgische media.

Toegang geweigerd

De overkoepelende zorgorganisatie waar het woonzorgcentrum onder valt, vzw Sint-Annendael Grauwzusters, moet de zesduizend euro betalen aan de familie van de vrouw, die uiteindelijk thuis euthanasie liet plegen.

Volgens de rechter verhinderde de directie van Huize Sint-Augustinus de euthanasie op de 74-jarige vrouw in 2011, door een huisarts de toegang te weigeren tot het woonzorgcentrum.

Wettelijke eisen

Daar had de directie van het verzorgingshuis, volgens de rechter, niet het recht toe.
Volgens de rechtbank in Leuven kon de directie van Huize Sint-Augustinus niet aantonen dat niet voldaan was aan de wettelijke eisen.

De vrouw, die aan longkanker leed, werd later met de ambulance naar huis gebracht, waar de euthanasie alsnog kon worden gepleegd.

‘Euthanasiewens nooit vastgesteld’

De rechter kende een schadevergoeding toe van zesduizend euro: drieduizend voor de overleden vrouw en duizend euro per kind.

De directie van het woonzorgcentrum ontkent dat het de euthanasie weigerde, maar dat het hun arts was die weigerde euthanasie te plegen, “omdat hij de euthanasiewens van de patiënte nooit zelf vastgesteld en met haar besproken had, terwijl dat wettelijk vereist is”, meldt deredactie.be. (KN/deredactie.be)