fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

Belgische kerken luiden de klokken voor vrede

KN Redactie 21 september 2018
image

In alle bisdommen van België worden vandaag om zes uur kerkklokken geluid als symbolische oproep tot vrede. Daarmee wordt ook de Vlaamse Vredesweek ingeluid.

Alle Belgische parochies zijn door de bisdommen uitgenodigd om vandaag van zes uur tot kwart over zes ’s middags de kerkklokken te luiden als uitdrukking van het verlangen naar vrede. Aanleiding is de Internationale Dag van de Vrede, die vandaag gehouden wordt. Tevens betekent het luiden van de klokken het begin van de Vlaamse Vredesweek, die tot 2 oktober zal duren.

De Vlaamse Vredesweek is een campagne van Pax Christi Vlaanderen. Dit jaar heeft de Vredesweek als thema: ‘Iedereen Thuis’. Er wordt aandacht besteed aan het belang van een thuis voor alle mensen.

“De vervulling van basisbehoeften speelt een cruciale rol in het voorkomen van conflicten. De nood om zich thuis te voelen is zo’n basisbehoefte. Hoe steviger het thuisgevoel, hoe kleiner de kans dat mensen zich uitgesloten voelen en zich gaan afzetten tegen de gemeenschap. Inzetten op het gevoel ergens bij te horen is daarom een belangrijk actiepunt om lokale vrede te bevorderen”, legt Pax Christi het thema van de Vredesweek uit op haar website.

Tijdens de Vredesweek vraagt Pax Christi aandacht voor vrede, onder andere door straatacties en programma’s voor scholen. Aangezien in België de gemeenteraadsverkiezingen in het verschiet liggen, wil Pax Christi de gemeenten wijzen op het belang van een thuis voor de vrede.

In Nederland loopt de Vredesweek van 15 tot 23 september.