<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Benedictus wil naam niet als mede-auteur op cover veelbesproken boek

KN Redactie 14 januari 2020
image
Benedictus XVI op een archieffoto uit februari 2013. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Emeritus-paus Benedictus XVI heeft verzocht zijn naam te verwijderen als mede-auteur van het boek over het priestercelibaat. Dat heeft zowel kardinaal Robert Sarah als Benedictus’ persoonlijk secretaris, mgr. Georg Gänswein, bevestigd.

Nadat de Franse krant Le Figaro zondag delen van het nog te verschijnen boek publiceerde, liepen de discussies erover steeds hoger op.

‘Naam Benedictus XVI als mede-auteur weghalen’

De persoonlijk secretaris van Benedictus XVI, mgr. Georg Gänswein, heeft nu aan het Italiaanse persagentschap ANSA laten weten:

“Ik kan bevestigen dat ik vanochtend op verzoek van de emeritus-paus aan kardinaal Robert Sarah heb gevraagd om contact op te nemen met de uitgevers van het boek om hen te vragen de naam van Benedictus XVI als medeauteur van het boek weg te halen en ook zijn ondertekening te verwijderen uit de introductie en de conclusie.”

‘Cover niet gezien of geautoriseerd’

Volgens Gänswein wist Benedictus XVI niet dat zijn naam op de cover van het boek vermeld zou worden als medeauteur.

“De emeritus-paus wist dat de kardinaal een boek aan het schrijven was en had een van zijn teksten over het priesterschap aan hem toegestuurd. Hij had hem toestemming gegeven om dat te gebruiken als hij dat wilde. Maar hij had geen toestemming gegeven voor een boek met twee auteurs, noch had hij de cover gezien of geautoriseerd.”

‘Misverstand’, geen twijfel aan ‘goede trouw’ Sarah

De persoonlijk secretaris liet weten dat het “een misverstand” betrof en dat “de goede trouw van kardinaal Sarah” niet in twijfel wordt getrokken. Ook benadrukte Gänswein dat Benedictus XVI alleen de tekst heeft geschreven die hij aan de kardinaal toestuurde en dat de emeritus-paus niet heeft meegeschreven aan de andere teksten in het boek.

Tweet kardinaal Sarah

Kardinaal Robert Sarah liet vandaag via Twitter weten: “Gezien de polemieken die de verschijning van het boek Des profondeurs de nos coeurs heeft opgeroepen, is er besloten dat de auteur van het boek voor de komende uitgaves zal zijn: Kard. Sarah, met medewerking van Benedictus XVI. Daarentegen blijft de complete tekst absoluut onveranderd. +RS”

In een tweede tweet bevestigde hij met Gänswein gesproken te hebben, en met de Franse uitgever Fayard te hebben overlegd over de gevraagde aanpassingen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.