fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Benedictus XVI brengt verrassingsbezoek aan pauselijk zomerverblijf

Catholic News Agency 26 juli 2019
image
Archiefbeeld uit 2011: paus Benedictus XVI bidt in de tuin bij het pauselijk zomerverblijf in Castel Gandolfo. Foto: CNA

Emeritus-paus Benedictus XVI heeft donderdag een verrassingsbezoek gebracht aan Castel Gandolfo. Het was de eerste keer in vier jaar dat hij het pauselijk zomerverblijf even buiten Rome bezocht, schrijven Italiaanse media.

Aansluitend aan dit bezoek bad hij in het vijftiende-eeuwse heiligdom van Maria van Tufo in Rocca di Papa. Vervolgens reisde hij door naar de plaats Frascati, in de Albaanse Heuvels bij Rome.

Diner met bisschop van Frascati

Daar dineerde de emeritus-paus met de plaatselijke bisschop, mgr. Raffaello Martinelli. Benedictus werd vergezeld door aartsbisschop Georg Gänswein, die zijn privésecretaris en de prefect van de pauselijke huishouding is.

Verblijf in Mater Ecclesiae-klooster

Sinds hij in februari 2013 aftrad, woont de nu 92-jarige emeritus-paus in het Mater Ecclesiae-klooster in Vaticaanstad. Hij leidt een leven van gebed en spreekt af en toe zijn opvolger, paus Franciscus.

Benedictus ontvangt in het klooster soms gasten voor een ontbijt of lunch.

Zomerverblijf van de pausen

Tijdens zijn pontificaat (2005-2013) bracht Benedictus de zomers door in de pauselijke villa in Castel Gandolfo. Die fungeert al sinds het pontificaat van Urbanus VIII (1623-1644) als zomerverblijf voor pausen. Met het Pact van Lateranen (1929) werd het extraterritoriaal grondgebied van de Heilige Stoel.

Paus Franciscus brak met de traditie van zomers in Castel Gandolfo. Hij koos er sinds zijn aantreden in 2013 voor om die gewoon in Rome door te brengen, in het Domus Sanctae Marthae waar hij verblijft.

Een kleine boerderij

Het pauselijk paleis in Castel Gandolfo werd in 2016 opengesteld voor publiek. Bezoekers kunnen onder meer de bibliotheek, studeerkamer en privékapel van de paus bezichtigen, evenals de slaapkamer waar zowel paus Pius XII (1958) als Paulus VI (1978) overleed.

Er is ook een kleine boerderij, die er gesticht werd door paus Pius XI. De producten van de boerderij worden gebruikt voor lokale werknemers of verkocht in de Vaticaanse supermarkt.

Benedictus XVI: ‘In Castel Gandolfo vind ik alles’

Toen hij in juli 2011 in Castel Gandolfo was, zei Benedictus XVI: “Hier vind ik alles: bergen, het meer en zelfs de zee; een mooie kerk met een vernieuwde façade en goede mensen. Om die redenen ben ik blij dat ik hier ben.”