<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Benedictus XVI weigert erfenis broer

KNA 3 november 2020
image
Emeritus-paus Benedictus XVI met zijn broer Georg Ratzinger op een archieffoto. Foto: CNS Photo - L'Osservatore Romano via Reuters

De 93-jarige emeritus-paus “heeft geen behoefte meer om materiële zaken te verzamelen”. De nalatenschap van de in juli overleden Georg Ratzinger valt nu toe aan de Heilige Stoel.

“Aangezien de emeritus-paus van zijn broers erfenis afziet, gaat de nalatenschap van Georg Ratzinger naar de Heilige Stoel”, liet de deken van de St. Johannkerk in Regensburg weten aan de Duitse krant Bild am Sonntag. Dat stond zo vermeld in het postscriptum van Ratzingers testament.

Het huis in Regensburg waar Georg Ratzinger tot aan zijn dood woonde, was eigendom van de kerk. De erfenis van de kerkmusicus bestaat vooral uit composities, bladmuziek van de Regensburger Domspatzen, boeken en familiefoto’s.

Herinneringen

Bild am Sonntag haalt een vertrouweling van de emeritus-paus aan, die zou hebben gezegd dat Benedictus “zeker wel een of twee herinneringen zal ontvangen.” De herinneringen aan zijn broer draagt hij echter “mee in zijn hart”. De 93-jarige emeritus-paus heeft “geen behoefte meer om materiële zaken te verzamelen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Georg Ratzinger was een vermaard kerkmusicus. De oudere broer van Benedictus XVI leidde van 1964 tot 1994 de Domspatzen, het kathedrale koor van Regensburg. In die plaats overleed hij op 1 juli op 96-jarige leeftijd.

Hechte band

Kort daarvoor had hij nog bezoek ontvangen van zijn 93-jarige broer Joseph, emeritus-paus Benedictus XVI. De broers hadden een hechte band. Na de Tweede Wereldoorlog gingen ze samen naar het seminarie en ze werden in 1951 samen priester gewijd voor het aartsbisdom München en Freising.

Toen Joseph Ratzinger in 2005 tot paus werd gekozen, kwamen hun plannen om gezamenlijk van hun emeritaat te genieten op losse schroeven te staan. Hun band werd er niet minder om; Georg bezocht zijn broer ook tijdens diens pontificaat regelmatig. Naar verluidt belden de twee bijna dagelijks via een geheim nummer dat enkel de paus kende.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.