<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Benoeming mgr. Hurkmans in Friezenkerk Rome is rond; installatie rond 7 november

KN Redactie 3 juli 2016
image
Mgr. Antoon Hurkmans wordt op of rond 7 november geïnstalleerd als rector van de Friezenkerk in Rome. (Screenshot: YouTube.com - Omroep Brabant)

De benoeming van mgr. Antoon Hurkmans tot rector van de Friezenkerk in Rome is definitief. Hij wordt op of rond het hoogfeest van Sint-Willibrord (7 november) geïnstalleerd.

Dat heeft het bisdom Den Bosch bevestigd tegenover Katholiek Nieuwsblad. De bekende, uit Den Bosch afkomstige priester Antoine Bodar maakte vandaag tijdens een H. Mis melding van de aanstaande installatie.

Opvolger pater Brouwer

Mgr. Hurkmans was eerder dit jaar door de Nederlandse bisschoppenconferentie voorgedragen als opvolger van pater Tiemen Brouwer o.p. De voordracht van de Nederlandse bisschoppen moest toen nog worden aanvaard door het vicariaat Rome.

Nu wordt mgr. Hurkmans definitief de opvolger van pater Brouwer, die sinds 2007 rector was van de kerk voor de Nederlanders in Rome, die op een steenworp afstand van het Sint-Pietersplein ligt.

Priesterhuis Santa Maria dell’Anima

Mgr. Hurkmans verblijft al enkele weken in Rome, in een priesterhuis verbonden aan de kerk van Santa Maria dell’Anima. Hij zal na zijn installatie in een van de aan die kerk verbonden huizen blijven wonen.

Afscheid mgr. Hurkmans in Den Bosch

Hurkmans nam op 14 mei afscheid als bisschop van Den Bosch. Op diezelfde dag nam zijn opvolger, mgr. Gerard de Korte, in de Sint-Janskathedraal de zetel van Den Bosch in bezit.

Bisschop Hurkmans bood vorig jaar om gezondheidsredenen zijn ontslag aan aan paus Franciscus, die dat aanvaardde. Inmiddels gaat het zo goed met zijn gezondheid dat hij de aanstelling in Rome kan opnemen.

Sint-Willibrord

Sint-Willibrord (omstreeks 658 – 739) wordt ook wel de apostel der Friezen of de apostel van de Lage Landen genoemd. Hij was de eerste bisschop van Utrecht en is beschermheilige van het aartsbisdom Utrecht en met de H. Plechelmus beschermheilige van de Nederlandse kerkprovincie.

Willibrords feestdag, 7 november, geldt binnen de Nederlandse kerkprovincie als hoogfeest. Hij ligt begraven in de abdij van Echternach, waar hij met de jaarlijkse springprocessie wordt geëerd.

‘Nederlandse kerk’, mede dankzij mgr. Muskens

De Romeinse Friezenkerk heet officieel de kerk van de HH. Michaël en Magnus. Het Godshuis stamt uit de twaalfde eeuw en geldt als de kerk van de Nederlanders in Rome.

Dat laatste is mede te danken aan de inspanningen van mgr. Tiny Muskens, de in 2013 overleden oud-bisschop van Breda. Mgr. Muskens was van 1978 tot 1994 rector van het Nederlands College in Rome.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.