<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bernadette van Lourdes komt naar de Lage Landen

KN Redactie 12 december 2019
image
In 2011 werden relieken van Bernadette en een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in processie naar het Sint-Pietersplein gebracht voor de Werelddag van de Zieken. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Een schrijn met relieken van de heilige Bernadette Soubirous, aan wie Maria in Lourdes verscheen, maakt komend jaar een tournee door Nederland en België.

Van half maart tot begin mei reizen de relieken van de heilige Bernadette (1844-1879) langs Mariabedevaartplaatsen in België, meldt bedevaartorganisatie Huis voor de Pelgrim. Aansluitend doet de schrijn tussen 11 mei en 15 juni de zeven Nederlandse bisdommen aan.

Belgische Mariabedevaartplaatsen

In België staan onder meer de bedevaartplaatsen Dadizele, Beauraing, Banneux en Lourdes-Oostakker op het programma. In Nederland is in ieder bisdom ten minste een kerk aangewezen waar de relieken zullen verblijven.

In de zeven Nederlandse bisdommen

Het gaat om de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Apeldoorn (aartsbisdom Utrecht), de Sint-Fransciscusbasiliek in Bolsward (bisdom Groningen-Leeuwarden), het heiligdom Onze-Lieve-Vrouw ter Nood in Heiloo (bisdom Haarlem-Amsterdam).

In het bisdom Breda gaat de schrijn naar Bergen op Zoom en Zegge en in Rotterdam naar de Laurentiuskathedraal. In het bisdom Den Bosch is de Sint-Janskathedraal het reisdoel, terwijl het bisdom Roermond het bedevaartoord Klein Lourdes in Tienray heeft aangewezen.

Enkele botstukjes

Bernadette Soubirous lag aanvankelijk begraven bij het Saint-Gildardklooster in Nevers. Daar was zij na de verschijningen als zuster Marie Bernard ingetreden en overleden. Voor haar zalig- en heiligverklaringsproces werd haar lichaam in 1925 definitief opgegraven. Sindsdien rust het in een glazen kist in de kloosterkapel.

In het kader van het proces werden in 1925 ook enkele botstukjes bij haar weggenomen. Die worden in een schrijn bewaard in het Zuid-Franse Lourdes en komen dus nu naar de Lage Landen.

Uitgeleende relieken

Sinds enkele jaren leent het heiligdom de relieken uit aan bisdommen. Zo was de schrijn volgens Huis voor de Pelgrim de afgelopen jaren in Italië, Duitsland en Spanje. In 2020 blijft het niet bij bezoeken aan België en Nederland. Eind volgend jaar zal de schrijn Ierland aandoen, en aansluiten verschillende Aziatische landen.

De relieken van de heilige komen naar onze streken op initiatief van de federatie van bedevaartorganisaties uit de Benelux

De Mariaverschijningen in Lourdes

In 1858 verscheen Maria achttien keer aan de jonge Bernadette Soubirous. Zij maakte zich daar bekend als de Onbevlekte Ontvangenis – verwijzend naar het dogma dat paus Pius IX in 1854 had afgekondigd. De lokale bisschop erkende de verschijningen in 1862 als authentiek.

Bernadette Soubirous trad in 1866 in bij de Zusters van Naastenliefde in Nevers. Ze overleed daar in 1879 en werd in 1925 zalig, en in 1933 heilig verklaard.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.