fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerstmis

Beschermde boom wordt op de valreep toch niet geveld voor Vaticaans kersttafereel

Catholic News Service 22 november 2022
image
Opbouw van de kerstboom die in 2021 op het Sint-Pietersplein stond. Over de boom van dit jaar ontstond een controverse toen die in een beschermd natuurgebied bleek te staan. Foto: CNS - Paul Haring

De tweehonderd jaar oude zilverspar die was aangewezen om dit jaar als de Vaticaanse kerstboom te dienen, wordt toch niet gekapt. De boom bleek uit beschermd gebied te komen; daarom is voor een alternatief uit een kwekerij gekozen.

Het Vaticaan had in 2019 al gekozen voor een dertig meter hoge boom uit Rosello, een dorp in het midden van Italië. Toen al uitten lokale activisten kritiek: er was volgens hen een gebrek aan transparantie over de schenking van de boom aan het Vaticaan. Ook klonk kritiek omdat er geen onderzoek werd gedaan naar de ecologische impact van het kappen van de boom.

Onderzoek

In 2020 schreef Dario Rapino, een advocaat en natuurfotograaf, naar de paus over de boom. Met verwijzingen naar diens ecologie-encycliek Laudato Si’ bepleitte Rapino in zijn brief aan de paus het belang om elke onnodige verandering van het klimaat door mensen te voorkomen.

Toen Rapino onderzoek ging doen naar de boom, ontdekte hij dat de aangewezen boom niet in Rosello stond, maar in een beschermd natuurgebied tien kilometer verderop. De gekozen boom bleek ook nog eens tweehonderd jaar oud te zijn.

Kap gestaakt

Omdat het gemeentebestuur van Rosello geen bomen mag kappen buiten het grondgebied van het dorp, schakelde Rapino de regionale boswachterij in, meldt het plaatselijke nieuwsmedium EcoAltoMolise.

https://www.kn.nl/donaties/

Volgens Gianluca Grossi, voorzitter van de regionale boswachterij, zijn de voorbereidingen voor het kappen van de boom gestaakt. Het gemeentebestuur van Rosello heeft in plaats daarvan een boom uit een kwekerij naar het Vaticaan gestuurd.

Kerstpostzegels

De Vaticaanse kerstboom en de bijbehorende kerststal worden op 3 december onthuld. Het tafereel blijft staan tot het feest van de Doop van de Heer op 8 januari.

De versieringen voor de kerstboom zijn gemaakt door jongvolwassenen uit een psychiatrische instelling in Rosello. Voor de kerststal zijn negentien levensgrote beelden uit cederhout vervaardigd. Het hout voor de kerstfiguren komt volgens het Vaticaan van bomen die zijn gekapt ten behoeve van de gezondheid van andere bomen. Geen van de bomen waren specifiek gekapt voor de beelden.

image
De nieuwe postzegels gemaakt door kunstenaar Francesco Canale. Foto: CNS - Vatican Philatelic Office

Het Vaticaanse postzegelkantoor onthulde eind oktober ook de nieuwe kerstpostzegel. De afbeelding is geschilderd door de Italiaanse kunstenaar en activist Francesco Canale, die zonder armen of benen geboren werd en met zijn tanden schildert. Hij schilderde twee verschillende postzegels: een van een engel die de geboorte van Christus aankondigt aan een herder, de andere toont een herder die het kindje Jezus aanbidt.