fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Beveiligen paus tijdens WJD ‘een uitdaging’

KN Redactie 15 juli 2016
image
Paus Franciscus met een aantal van zijn vaste beveiligers op het Sint Pietersplein (Foto: AP)

“Het zal een moeilijke taak worden” om de paus tijdens zijn bezoek aan Polen later deze maand goed te beveiligen. “Spontaan gedrag van de beveiligde persoon maakt het extra moeilijk”.

Dat zegt terrorisme-expert Krzysztof Liedel tegen het Poolse persagentschap PAP. “Iedereen die verantwoordelijk is voor de beveiliging van verschillende types VIP’s zeggen allemaal dat niet geprogrammeerd, spontaan gedrag van de beveiligde persoon extra moeilijkheden oplevert.”

Training Vaticaan

De Poolse beveiligers die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de paus als hij van 25 t/m 31 juli Polen bezoekt, zijn daarom in mei naar het Vaticaan afgereisd. “Om nieuwe procedures te leren”, zo zegt Liedel.

Ze trainden daar samen met de Vaticaanse beveiligers, begeleidden Franciscus tijdens een audiëntie op het Sint Pietersplein en probeerden zijn gewoontes aan te leren. “Ze zijn nu in staat om verschillende tactieken te gebruiken, strategieën die zorgen voor een adequate reactie”, vertelt de terrorisme-expert.

Dreiging aanslagen

Over de paus maakt Liedel zich echter geen grote zorgen. “Zijn bezoek is van minuut tot minuut gepland.” Een veel grotere taak is volgens hem “de veiligheid van de massa garanderen”.

De beveiliging van het pausbezoek en van de Wereldjongerendagen (WJD) in Krakau is de laatste maanden opgevoerd. Dat heeft te maken met de toegenomen dreiging van terroristische aanslagen. Sinds 4 juli heeft Polen tijdelijk, tot na de WJD, het Schengenakkoord opgeheven en grenscontroles ingevoerd.

Extra politie

De WJD-organisatie liet eerder ook weten dat de Poolse politie tijdens de WJD ondersteund zal worden door agenten uit acht andere landen, waaronder Italië, Spanje, Hongarije en Duitsland.

De Telegraaf meldde dinsdag dat de Poolse politie bij routinecontroles 150 kilo aan chemicaliën voor springstof had aangetroffen in Warschau, Krakau en Wroclaw. Verder vonden agenten ook vierhonderd gevaarlijke rotjes, kruit en twee granaten. Poolse autoriteiten vermoeden dat er een verband bestaat met de WJD. (KN/PAP)