fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Beveiligers van de paus: 23 Zwitserse gardisten ingezworen

KN Redactie 7 mei 2019
image
Paus Franciscus begroet een van de 23 nieuwe Zwitserse gardisten. CNS Photo - Vatican Media

In het Vaticaan zijn maandag 23 nieuwe Zwitserse gardisten ingezworen.

De ceremonie voor nieuwe rekruten vindt jaarlijks op 6 mei plaats. Daarmee wordt de datum gemarkeerd waarop in 1527 147 Zwitserse gardisten hun leven gaven. Zij beschermden paus Clemens VII tijdens de Plundering van Rome door troepen van keizer Karel V.

Beveiligers van de paus

De Zwitserse Garde bestaat uit ongehuwde Zwitserse katholieke mannen. Zij dienen 26 maanden. De gardisten bewaken de toegangspoorten tot Vaticaanstad en beveiligen de paus en zijn verblijf in het Domus Sanctae Marthae.

Daarnaast vervullen zij een veiligheids- en ceremoniële rol tijdens Missen en andere liturgische vieringen en bezoeken van staatshoofden en hoogwaardigheidsbekleders aan het Vaticaan.

‘Mensen verwachten heiligheid’

Op 4 mei ontving paus Franciscus de 23 rekruten en hun familieleden in audiëntie. Hij moedigde hen aan een licht van bemoediging en heilige mensen te zijn. “Het is nodig getuigen en apostelen van persoonlijke en gemeenschapsvernieuwing te zijn, want mensen verwachten volledige toewijding en heiligheid van diegenen die het Vaticaan dienen.”

Hij vroeg hen hun diensttijd als een belangrijke leerkans te zien, omdat het leven in de barakken “enkele ethische en geestelijke principes leert die vele waarden weerspiegelen die ook in het leven gevolgd moeten worden”. Enkele van de vele waarden die binnen en buiten de barakken nodig zijn, zijn “dialoog, loyaliteit, gebalanceerde relaties en begrip”, hield Franciscus de nieuwe gardisten voor.

Aantal nieuwe Zwitserse gardisten varieert

De Zwitserse Garde bestond traditioneel uit 110 mannen. Paus Franciscus gaf recent toestemming om haar uit te breiden naar 135 mannen. Het aantal nieuwe rekruten varieert de laatste jaren nogal. 23, het aantal van dit jaar en van 2016, is een historisch dieptepunt. In 2018 werden 33 rekruten ingezworen, in 2017 40.