<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bevestigd: Chinese overheid heeft nieuwe bisschop Wenzhou ontvoerd

KN Redactie 9 september 2016
image
Mgr. Peter Shao Zumin (rechts) en zijn secretaris (links) zijn door de Chinese overheid ontvoerd en buiten hun bisdom gebracht. (Foto: AsiaNews)

Terwijl het bisdom Wenzhou zich opmaakt voor de uitvaart van mgr. Vincent Zhu Weifang, bevestigen bronnen van AsiaNews dat zijn rechtmatige opvolger door de politie het bisdom uit is gebracht.

Mgr. Peter Shao Zumin en de kanselier van het bisdom, beiden van de ondergrondse Kerk, zijn door de politie “op een reis” meegenomen naar het noordwestelijke Yunnan, aldus de bronnen. Een andere priester wordt vastgehouden in een hotel in de stad Hangzhou.

‘Vreedzame opvolging’ mgr. Zhu ‘dwarsbomen’

Bronnen claimen dat “de bisschop en de priesters uit de stad gebracht werden om een vreedzame opvolging” van mgr. Zhu “te dwarsbomen” en te voorkomen dat mgr. Shao de uitvaart komende dinsdag zou leiden.

Mgr. Shao was coadjutor van de overleden bisschop, wat betekent dat hij bij diens sterven kerkrechtelijk de nieuwe bisschop van Wenzhou werd.

De Chinese overheid is tegen mgr. Shao, omdat hij tot de ondergrondse, Romegetrouwe Kerk behoort. Zijn benoeming als bisschop door de Heilige Stoel wordt niet erkend door Peking.

Onmogelijk uitvaart bij te wonen

De politie in Wenzhou heeft het leden van de ondergrondse Kerk intussen onmogelijk gemaakt de uitvaart van mgr. Zhu bij te wonen. Leden van de door de staat erkende Kerk moeten een kaartje hebben, en de politie heeft er niet meer dan vierhonderd uitgegeven.

Verdeeld bisdom

Het bisdom Wenzhou telt ongeveer 120.000 katholieken, die al decennialang verdeeld zijn in een officiële en een ondergrondse tak.

Om de verzoening tussen de twee te bevorderen, benoemde de Heilige Stoel mgr. Zhu, die na een priesterleven waarin hij in werkkampen gevangen zat overgestapt was naar de officiële Kerk, tot bisschop, en mgr. Shao tot diens coadjutor.

Mgr. Shao al eerder opgepakt

Leden uit beide gemeenschappen verzetten zich tegen deze verzoeningspogingen, maar het grootste verzet kwam vanuit de overheid. Die probeert beide gemeenschappen te verdelen en leden van de ondergrondse gemeenschap te straffen.

Mgr. Shao en de kanselier, die tevens zijn secretaris is, werden al verschillende keren opgepakt en gevangen gezet.

Gebed en Missen voor overleden bisschop

Intussen wordt in veel officiële parochies en ondergrondse gemeenschappen voor de overleden bisschop gebeden en worden er Missen voor hem opgedragen. Hij ligt opgebaard in zijn geboorteplaats Maao. (AsiaNews)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.