fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bevestigd: heiligverklaring Moeder Teresa op 4 september

KN Redactie 15 maart 2016
image
Foto: AP

Paus Franciscus heeft vanochtend bevestigd dat Moeder Teresa op 4 september heilig zal worden verklaard.

Dat is de zondag voor haar negentiende sterfdag. Moeder Teresa overleed op 5 september 1997. De heiligverklaring wordt gezien als een van de hoogtepunten van het Heilig Jaar van Barmhartigheid.

India

Waar de plechtigheid zal plaatsvinden, is nog niet bekend. Gewoonlijk vinden heiligverklaringen in Vaticaanstad plaats, maar de Indiase bisschoppen hebben de paus eerder per brief verzocht Moeder Teresa in India te laten heilig verklaren.

Wonder

Op 18 december 2015 keurde paus Franciscus een wonder goed, dat op voorspraak van Moeder Teresa was gebeurd. Daarmee werd de weg vrijgemaakt voor haar heiligverklaring.

Maria Elisabeth Hesselblad

Tijdens het consistorie van vanochtend vroeg de paus toestemming voor vijf heiligverklaringen aan de in Rome aanwezige kardinalen.

Daarbij werd ook de datum bevestigd van de Zweedse ordestichteres Maria Elisabeth Hesselblad (1870-1957). Haar heiligverklaring zal op zondag 5 juni plaatsvinden.

De bekeerde lutherse Hesselblad redde tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden. Sinds 2006 versterken zusters van de door haar gestichte tak van de birgittinessen, de birgittinessenabdij Maria Hart in Weert. (KN/VIS)