<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisdom Breda krijgt vicaris-generaal voor parochievernieuwing

KN Redactie 15 januari 2020
image
Pater Marc Lindeijer tijdens de presentatie van zijn boek over de geschiedenis van Bovendonk. Foto: Bisdom Breda - Johan Wouters

Pater Marc Lindeijer s.j. is benoemd tot tweede vicaris-generaal van het bisdom Breda. Hij zal zich met name bezighouden met parochievernieuwing.

De benoeming gaat per 1 april in, meldt het bisdom Breda op zijn website. Bisschop Jan Liesen maakte de benoeming bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van het bisdom.

Lindeijer blijft ook spirituaal van Bovendonk

De formele taken blijven liggen bij mgr. Harry Lommers, die al sinds 2013 vicaris-generaal van het bisdom is. Hij staat bisschop Liesen bij in het dagelijks bestuur van het bisdom.

Lindeijer blijft naast zijn nieuwe taak spirituaal van de priester- en diakenopleiding Bovendonk in Hoeven. Daar werkt hij sinds 1 februari 2017.

Historicus en priester

Marc Lindeijer (1966, Den Helder) studeerde geschiedenis in Nijmegen. Daar trad hij in 1994 in bij de jezuïeten, waarna hij in 2002 priester werd gewijd.

Lindeijer was van 2001 tot 2006 archivaris van de Nederlandse jezuïetenprovincie en in 2010 promoveerde hij in Nijmegen op een proefschrift over het mislukte heiligverklaringsproces van pater Jan Roothaan.

In het hoofdkwartier van de jezuïeten

Van 2009 tot 2016 werkte hij als historicus in het hoofdkwartier van de jezuïeten in Rome aan de voorbereiding van dossiers voor zalig- en heiligverklaringen van jezuïeten.

Daarna werkte hij tot zijn benoeming in Hoeven in het Vlaamse Leuven voor het Genootschap van de Bollandisten (2016). Dit onderzoeksinstituut houdt zich bezig met de kritische studie van de heiligen, hun leven en hun cultus.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.