fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisdom Den Bosch: ‘NRC-artikel bevat weinig nieuws’ over Bossche bisschoppen

KN Redactie 17 september 2018
image
Mgr. Jan ter Schure zou volgens de NRC ooit een leerling misbruikt hebben. Volgens het bisdom Den Bosch is uit onderzoek gebleken dat dit “erg onwaarschijnlijk” is. (Foto: wikipedia.org – CCBY Rob Bogaerts, uitsnede)

“Het artikel bevat, voor zover wij kunnen beoordelen, geen nieuwe feiten wat betreft de oud-bisschoppen van Den Bosch.” Met die woorden reageert een woordvoerder van het bisdom Den Bosch op het artikel over misbruik in de Kerk dat vrijdag in NRC verscheen, meldt Omroep Brabant.

 

NRC beweerde in dat artikel dat verschillende bisschoppen van Den Bosch wisten van het misbruik in hun Kerk en dat zij daders beschermden. Volgens het bisdom worden in het artikel vooral zaken uit het verleden opgevoerd en valt op een aantal beweringen het een en ander af te dingen.

Kanttekening bij aantijging tegen Hurkmans

Zo schrijft NRC dat oud-bisschop Hurkmans in 2004 een priester tot pastoor in Helmond benoemde terwijl hij wist dat die man twee jaar eerder was afgetreden als directeur van een priesteropleiding na misbruikbeschuldigingen.

Volgens de woordvoerder geeft het stuk “zo ruimte om te veronderstellen dat bisschop Hurkmans een priester tot pastoor heeft benoemd die was beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag of zelfs verkrachting van minderjarigen. In werkelijkheid had de betreffende klacht over deze priester betrekking op een vermeend seksueel grensoverschrijdende gedraging jegens een andere meerderjarige”.

Volgens het bisdom vond het incident plaats in de jaren negentig van de vorige eeuw, toen de man nog geen priester was.

‘Onwaarschijnlijk dat Ter Schure leerling misbruikte’

Ook bij de aantijging dat oud-bisschop Ter Schure (die in 2003 overleed) tussen 1948 en 1953 een leerling misbruikte op een internaat in Ugchelen, zet het bisdom vraagtekens.

“Onderzoek uit 2011 toont aan dat dat onwaarschijnlijk is. Ter Schure woonde in die periode niet in Ugchelen, maar verbleef achtereenvolgens in Italië, Den Haag en Rijswijk”, licht de woordvoerder toe.

Nieuwe procedures na rapport Deetman

De woordvoerder van het bisdom Den Bosch wijst erop dat de Kerk na het verschijnen van het rapport van de commissie Deetman procedures heeft ingesteld die moeten zorgen voor erkenning voor slachtoffers en het voorkomen van nieuwe misbruikgevallen.

Brief mgr. De Korte over misbruik

Het NRC-artikel komt kort na een brief van bisschop Gerard de Korte van Den Bosch. Daarin hij gelovigen vraagt de Kerk trouw te blijven in een moeilijke tijd.

In de brief reageert de Bossche bisschop op het nieuws over seksueel misbruik door geestelijken in de Verenigde Staten en op de beschuldiging aan het adres van paus Franciscus dat deze niet adequaat zou hebben opgetreden inzake misbruik.

‘Pijn en schaamte’

Naar aanleiding van het rapport over misbruik door geestelijken in de Amerikaanse staat Pennsylvania schreven de Nederlandse bisschoppen vorige week “net als veel gelovigen opnieuw pijn en schaamte” te ervaren.