fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisdom Haarlem-Amsterdam is verhuisd

KN Redactie 13 mei 2016
image
De voorzijde van het bisschoppelijk paleis in het centrum van Haarlem. (Foto: Wikipedia)

Het bisschopshuis en het dienstencentrum van het bisdom Haarlem-Amsterdam zijn verhuisd vanwege de verkoop van het bisschoppelijk paleis in het centrum van Haarlem.

Met de verhuizing komt er voor het bisdom Haarlem-Amsterdam een definitief einde “aan bijna 150 jaar wonen en werken in het centrum van Haarlem”, meldt het bisdom.

‘Nog onzeker’

Op 1 juli vindt de overdracht van de panden plaats aan de nieuwe eigenaar en moeten de gebouwen leeg zijn, laat een woordvoerder van het bisdom Haarlem-Amsterdam aan Katholiek Nieuwsblad weten.

Over de verkoopprijs van de 1658 vierkante meter grond met gebouwen en de nieuwe eigenaar doet het bisdom geen mededelingen.

Volgens de woordvoerder van het bisdom is het “nog onzeker” wat de plannen van de nieuwe eigenaar met de panden in het centrum van Haarlem zijn.

Plannen uit 2014 van de Amsterdamse hotelketen Vondel Hotels om van het bisschoppelijk paleis een viersterren hotel met 65 kamers te maken zijn van tafel.

Leidsevaart en Vogelenzang

Het bisschopshuis is vanaf nu gevestigd in de voormalige pastorie van de Sint-Bavo kathedraal aan de Leidsevaart in Haarlem, en het dienstencentrum van het bisdom Haarlem-Amsterdam zit sinds deze week in de Tiltenberg in Vogelenzang, dat op zo’n twaalf kilometer ten zuiden van Haarlem ligt.

Mgr. Jos Punt, bisschop van Haarlem-Amsterdam, kiest ervoor om op het terrein van de Tiltenberg te gaan wonen.

Zijn hulpbisschop, mgr. Jan Hendriks, zal in het nieuwe bisschopshuis aan de Leidsevaart gaan wonen.

Sint-Willibrordseminarie

Op de Tiltenberg in Vogelenzang was het Sint-Willibrordseminarie van het bisdom Haarlem-Amsterdam gevestigd. Dat is een poos geleden naar het Julianaklooster in het circa 43 kilometer verderop gelegen Heiloo verhuisd.

De diaken- en catechistenopleiding van het bisdom blijven op de Tiltenberg. (KN)