<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisdom Hasselt rouwt om gedode Limburgse missionaris

KN Redactie 17 januari 2020
image
Pater Joseph 'Jeff' Hollanders Foto: Familie Hollanders

Bisschop Patrick Hoogmartens heeft namens “de ganse kerkgemeenschap in Limburg” zijn medeleven betuigt met de familie van de in Zuid-Afrika omgekomen missionaris Joseph Hollanders.

In een verklaring schrijft de bisschop “geschokt” te zijn door het nieuws over de gewelddadige dood van de 83-jarige ‘pater Jeff’, die afkomstig was uit Meeuwen in het bisdom Hasselt.

Zeer waarschijnlijk slachtoffer roofoverval

De priester werd maandag dood aangetroffen in zijn huisje in Bodibe, een stadje in het noordwesten van Zuid-Afrika. Zijn handen en voeten waren gebonden en er zat een koord om zijn nek. De precieze doodsoorzaak is nog onduidelijk; vermoed wordt dat wurging of een hartaanval hem fataal is geworden.

Hollanders is zeer waarschijnlijk zondag het slachtoffer geworden van een roofoverval. Vermoedelijk was de priester net teruggekomen van het vieren van de zondagsmis, meldt kerknet.be.

Verdachte gearresteerd

De Zuid-Afrikaanse politie heeft woensdag een verdachte gearresteerd. De 23-jarige man zou in het bezit zijn geweest van de mobiele telefoon van Hollanders. Vandaag wordt besloten of de man langer vastgehouden wordt.

Kerknet meldt dat pater Hollanders onlangs nog veiligheidsmaatregelen had getroffen nadat er een serie inbraken in Bodibe had plaatsgevonden.

‘Verdorven’ om ‘een weerloze oude man aan te vallen’

Bisschop Victor Phalana van Klerksdorp, het bisdom waar Hollanders actief was, noemde het “verdorven” om “een oude weerloze man als Jeff aan te vallen”.

‘Pater Jeff’ heeft al zijn bezit weggegeven

Inbreken bij de pater was bovendien zinloos, voegde hij toe: “Iedereen weet dat hij geen geld had, dat hij ten dienste was van een straatarme gemeenschap. Elke cent die hij ooit bezat, heeft hij voor zijn mensen gebruikt. Hij heeft alles weggegeven!”

Hij omschreef Hollanders als een man met “een groot hart”, die “vol leven, energie en toewijding” zat.

‘Dicht bij de mensen’

Ook Hoogmartens looft de “eenvoudige wijze” waarop de missionaris leefde, waarmee hij “getuigenis aflegde van zijn geloof”.

“Net als Jezus wilde hij dicht bij de mensen zijn om hen te helpen waar hij kon. Het bouwen van kerken en scholen, kinderen helpen studeren, klusjes opknappen, niets was hem teveel. Het bedroeft me dat Pater Jeff op deze manier is moeten heengaan.”

Uitvaart

In de kerk van Bodibe is dinsdag een rouwdienst gehouden voor de pater. Zijn uitvaart vindt komende woensdag plaats in de kathedraal van Klerksdorp, waar hij ook begraven wordt. In België zal op een later moment nog een herdenkingsdienst voor Hollanders worden gehouden.

Meer dan een halve eeuw in Zuid-Afrika

Joseph ‘Jeff’ Hollanders werd in 1937 geboren, trad in 1958 in bij de Oblaten van de Onbevlekte Maagd Maria en werd in 1963 priester gewijd.

In 1965 vertrok hij als missionaris naar Zuid-Afrika, waar hij de laatste twee jaar van zijn leven in Bodibe werkte.

Bronnen: kerknet.be, bisdom Hasselt

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.