fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Bisschop Aleppo: ‘Syriëtop Rusland, Iran en Turkije kan vrede brengen’

KN Redactie 31 augustus 2018
image
Een man loopt voorbij een verwoest huis in de Syrische stad Aleppo. (Foto: CNS Photo - Ghith Sy, EPA)

De komende topontmoeting tussen de leiders van Rusland, Iran en Turkije kan een stap richting een oplossing voor het Syrische conflict betekenen. Dat verwacht de apostolisch vicaris van Aleppo, Georges Abou Khazen.

Volgens Khazen hebben de Syrische president Assad en het Syrische volk er vertrouwen in dat deze drie landen de burgeroorlog in het land kunnen beëindigen. De inmenging van westerse landen bekijken ze met argwaan: die “lijken destabilisatie na te streven”, aldus de bisschop.

Blijvend vredesverdrag

“De publieke opinie in Syrië verwelkomt deze poging van internationale diplomatie om een blijvende oplossing voor het conflict te zoeken”, zegt Georges Abou Khazen tegen AsiaNews over de top, die op 7 september plaatsvindt.

“Wij hopen dat deze pogingen niet alleen de gevaren doen wijken, maar ook leiden tot een blijvend vredesverdrag. In Syrië heerst het gevoel dat de diplomatieke en militaire acties van de regionale machten en Rusland dit kunnen bewerkstelligen. De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië lijken alleen destabilisatie na te streven.”

Sterke invloed in Syrië

Al jaren zijn Rusland, Turkije en Iran actief in Syrië. De burgeroorlog sleept zich inmiddels al acht jaar voort en heeft meer dan een half miljoen levens gekost. De drie landen ze een sterke invloed in Syrië: Rusland beheerst het luchtruim, Iran heeft milities op Syrische bodem en Turkse troepen zijn actief in het noorden van het land.

In de vorige gesprekken tussen de drie landen stond de situatie in Idlib centraal. De Noord-Syrische provincie is het laatste bolwerk van rebellen en jihadisten in het land. De Syrische president Assad bereidt een militaire actie voor om de provincie weer onder controle te krijgen. De angst is dat hierdoor een nieuwe humanitaire catastrofe ontstaat.

“Er heerst een angstklimaat in Idlib”, vertelt Khazen, “en we weten niet hoe het zal eindigen. Behalve Syrische groeperingen zijn er ook vreemde strijders actief, die niet op vredesverdragen hopen.”

Bidden voor vrede

“Wij blijven bidden voor vrede en proberen er alles aan te doen om de situatie te reguleren. Onze regering heeft vertrouwen in de gesprekken tussen Rusland, Iran en Turkije en hoopt dat zij hun woorden vertalen naar acties op het slagveld. Wij hopen dat het westerse blok zich hierin niet zal mengen, wat tot meer geweld zou kunnen leiden.”