fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschop: ‘Boko Haram zal snel uitdoven’, vooral dankzij gebed

KN Redactie 5 oktober 2016
image
Mgr. Oliver Dashe Doeme in Leuven, waar KN vorig jaar met hem sprak. "Mama Maria zal Boko Haram verpletteren", zei hij destijds. Hij is ervan overtuigd dat de rozenkrans flink bijdraagt aan de recente nederlagen van de groep. (Foto: KN - Pascal Beukers)

De Nigeriaanse bisschop die een rozenkranscampagne tegen Boko Haram lanceerde, is ervan overtuigd dat de islamitische terreurgroep mede dankzij het gebed terrein heeft verloren.

Bisschop Oliver Dashe Doeme van Maiduguri zegt in een interview met de Catholic Herald dat Boko Haram-leden voorheen “overal” waren, maar dat zij nu zijn teruggedrongen “naar de bossen”. De terreurgroep “zal snel uitdoven, grotendeels vanwege de gebeden van de mensen”.

Visioen

Katholiek Nieuwsblad sprak eerder uitgebreid met de bisschop, die onder meer zei: “Mama Maria zal Boko Haram verpletteren.”

Hij vertelde een visioen te hebben gehad waarin Christus hem een zwaard gaf dat in een rozenkrans veranderde. Daarbij zei Christus volgens mgr. Doeme een aantal keren “Boko Haram is verdwenen”.

Hij voegde toe ervan overtuigd te zijn dat Christus aan hem verscheen om het rozenkransgebed en de Mariadevotie onder de gelovigen aan te moedigen.

‘Rozenkrans schenkt ons overwinning’

Hij heeft zijn gelovigen aangemoedigd om dagelijks rozenkransprocessies te houden in hun huizen, scholen en parochies, vertelt hij de Catholic Herald.

Het visioen gaf de mensen in Maiduguri volgens mgr. Doeme de bemoediging dat “de rozenkrans ons uiteindelijk de overwinning over dit kwaad zou schenken. Boko Haram is kwaad, ISIS is kwaad”.

“Zolang we ergens met zijn Moeder naartoe gaan, in het bijzonder door de rozenkrans te bidden, die de meest uitgesproken vorm van Maria-devotie is, zullen we zegevierend zijn.”

Boko Haram ‘technisch verslagen’

Sinds de bisschop het visioen had, heeft Boko Haram inderdaad tegenslagen gekend. De vorig jaar aangetreden president van Nigeria, Muhammadu Buhari, merkte in december nog op dat de terreurgroep “technisch verslagen” was omdat ze niet meer in staat is gewone aanvallen te lanceren.

Mensen die voor het geweld op de vlucht waren geslagen, begonnen volgens Buhari terug te keren naar hun oorspronkelijke woonplaatsen.

Zorg voor terugkerende mensen

Het bisdom van mgr. Doeme ligt in het noordoosten van Nigeria, midden in het door de terreurgroep getroffen gebied. In 2014 werd gemeld dat meer dan tachtigduizend katholieke gelovigen hun woonplaatsen waren ontvlucht. Ook moesten meer dan 25 priesters en 45 zusters vluchten.

Volgens de bisschop is de zorg voor de terugkerende mensen momenteel een grotere uitdaging dan het terroristisch geweld. Boko Haram heeft in de afgelopen jaren veel huizen, gewassen en vee vernietigd.

Rozenkrans ‘heeft naties bevrijd’

Mgr. Doeme zegt in de Catholic Herald dat de geschiedenis leert dat rozenkransgebed “wonderen heeft bewerkstelligd, en naties heeft bevrijd”.

Hij noemde als voorbeelden de nederlaag van het Ottomaanse Rijk in de Slag bij Lepanto in 1571, en het afzetten van president Marcos in de Filipijnen in 1986.

Beide gebeurtenissen zijn toegeschreven aan de kracht van het rozenkransgebed.