<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschop Oslo: priesters niet langer ook trouwambtenaar laten zijn

KN Redactie 23 april 2016
image
Foto: AP

Katholieke priesters in Noorwegen zullen als het aan de bisschop van Oslo ligt niet langer als trouwambtenaren optreden bij huwelijken.

Mgr. Bernt Eidsvig wil daartoe toestemming krijgen van het Vaticaan. Aanleiding is het besluit van de Noorse lutherse Kerk om voortaan ‘homohuwelijken’ te sluiten. Mgr. Eidsvig: “Het is duidelijk dat we onze eigen kerkelijke huwelijken moeten onderscheiden van andere.”

‘Morele waarden’

“Dit is een kwestie van liturgie, dus het reflecteert niet noodzakelijkerwijs bredere verandering in de morele waarden van onze maatschappij. Maar politici worden nu misschien agressief ten opzichte van Kerken die zich tegen deze huwelijken verzetten, dus de beste optie voor ons is te stoppen met het uitvoeren van huwelijken namens de staat.”

‘Toenemende druk’

Bisschop Eidsvig en drie protestantse leiders zeiden in een verklaring in de krant Vart Land dat het ‘homohuwelijk’ “niet alleen het christelijk begrip van het huwelijk” schendt, “maar ook de historische en universele kijk op het huwelijk”.

Als de burgerlijke en de kerkelijke plechtigheid voortaan worden gescheiden, beschermt dat andere Kerken dan de lutherse tegen “toenemende druk” om ook ‘homohuwelijken in te zegenen, zo schrijven ze.

‘Heroverwegen’

Noorse katholieken “hopen goede banden te handhaven met de lutherse Kerk”, aldus de bisschop, maar zullen “het duidelijk maken dat we hun beslissing niet begrijpen en hopen dat ze die nog zullen heroverwegen”.

Het grootste deel van de Noren is lid van de lutherse Kerk, katholieken vormen in het Scandinavische land een kleine minderheid.

Eidsvig: veel Noren tegenstander ‘homohuwelijk’

Volgens mgr. Eidsvig blijven veel Noren sterk tegenstander van het ‘homohuwelijk’, dat in 2009 werd ingevoerd. Lutherse Kerken in Afrika, Azië en Latijns-Amerika hebben het besluit van de synode van hun Noorse zusterkerk “sterk veroordeeld”, voegde hij toe.

‘Verdriet en teleurstelling’

“Mijn eigen reactie is er een van verdriet en teleurstelling, en we kunnen de gevolgen voor de interkerkelijke contacten hier op de langere termijn niet voorzien.”

Synode lutherse Kerk van Noorwegen

De synode van de lutherse Kerk van Noorwegen stemde recent met overweldigende meerderheid in met het inzegenen van ‘homohuwelijken’. In 2014 werd een gelijkaardig voorstel nog afgewezen.

Dominees die geen ‘homohuwelijken’ willen sluiten, zijn daartoe niet verplicht. (Catholic Herald)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.