fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschop tot VN: ‘christenvervolging in Nigeria neemt karakter aan van genocide’

KN Redactie 31 mei 2016
image
Vrouwen en kinderen gevlucht voor Boko Haram in het noorden van Nigeria. (Foto: AP)

In delen van Nigeria neemt de christenvervolging het karakter aan van een genocide, “met 150 tot 300 mensen die in een nacht worden vermoord”.

Dat zei mgr. Joseph Bagobiri, bisschop van het zuid-Nigeriaanse Kafanchan, tijdens een lezing getiteld ‘De impact van het voortdurende geweld tegen de Kerk in het noorden van Nigeria’.

Hij gaf die lezing op een conferentie bij de Verenigde Naties in New York. Dat meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides.

Boko Haram

De bisschop herhaalde daar de cijfers die begin dit jaar werden gepresenteerd in een rapport van Christian Association of Nigeria, namelijk dat er tussen 2006 en 2016 zo’n 15.500 christenen werden vermoord en 1,3 miljoen christen weggevlucht zijn voor het geweld van de islamitische terreurgroep Boko Haram.

De weggevluchte christenen, zo zei Bagobiri, trokken weg naar de gebieden in het land met een christelijke meerderheid. Die bevinden zich voornamelijk in de zogenaamde ‘Middle Belt’: de streken in het midden van het land. Ook gingen velen naar de zuidelijke regio Kaduna.

Ook elders niet meer veilig

De laatste maanden zijn de christenen echter ook niet meer veilig in de ‘Middle Belt’, zo vertelde de bisschop. Ze worden er steeds vaker aangevallen door leden van de Fulbe, een voornamelijk islamitische etnische groep.

“De christelijke gemeenschappen in de regio’s met een christelijke meerderheid in de Middle Belt zijn degenen die het meest te lijden hebben onder de aanvallen en de invallen van de islamitische Fulbe herders”, zo bevestigde mgr. Bagobiri. “Dat is een duidelijke vreemde invasie in de oorspronkelijke gebieden van de christenen en van andere minderheidsgroepen.”

Karakter van een genocide

Volgens de bisschop worden de christenen “voortdurend geterroriseerd”. In sommige gebieden, zo zegt hij, neemt die vervolging “het karakter aan van een genocide, met 150 tot 300 mensen die in een nacht worden vermoord”.

Mgr. Bagobiri riep de internationale gemeenschap op om druk uit te oefenen op de Nigeriaanse regering, opdat die de godsdienstvrijheid garandeert voor christenen en andere minderheden in het noorden van het land. Ook vroeg hij om humanitaire hulp voor de gevluchte gemeenschappen. (KN/Fides)