<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschop van Grenada hoopt op ‘wederopbouw van levens’ na orkaan Beryl

Tom Tracy - OSV News 19 juli 2024
image
Een verwoest huis op Carriacou, een eiland dat bij Grenada hoort. Op 1 juli richtte orkaan Beryl er een grote ravage aan. Foto: OSV News - Arthur Daniel, Reuters

Orkaan Beryl heeft de Caribische eilandstaat Grenada zwaar getroffen. De plaatselijke bisschop Clyde Harvey is trots op de voortvarende reactie van katholieke hulpverleners na de natuurramp, maar maakt zich zorgen over de getraumatiseerde bevolking.

Op 1 juli bracht Beryl, een orkaan van categorie 4, een zware slag toe aan de eilanden Carriacou en Petite Martinique. Die horen bij de eilandstaat Grenada, voor de kust van Zuid-Amerika op 700 kilometer van Bonaire. Beryl was de tweede storm met naam van het orkaanseizoen van 2024 en stond bekend om haar intense kracht, die zo vroeg in het orkaanseizoen opmerkelijk mag heten.

Twee kerken verwoest

Bisschop Clyde Harvey van St. George’s, de hoofdstad van Grenada, ging op 12 juli per boot naar Carriacou om de schade op te nemen. “Het regende en regende; de mensen hadden emmers vol water staan”, zegt hij.

De Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk in L’Esterre bleek volledig verwoest. Er is nog maar één muur van het heiligdom over en de kerk moet volledig opnieuw worden opgebouwd. De Sint-Patrickskerk in Hillsborough heeft alleen zijn dak verloren, maar er moet beoordeeld worden of de overgebleven muren vervangen moeten worden.

Jongeren in actie

Bisschop Harvey is blij met de eerste hulpverlening, waar ook katholieke organisaties zich voor hebben ingezet. Zo kwamen de caritasorganisatie van de Antillen en het Youth Emergency Action Committee (YEAC) zo snel mogelijk in actie.

YEAC-teams bereikten Carriacou binnen een paar dagen na orkaan Beryl aanwezig om noodhulp te bieden. “De focus van YEAC is om jongeren te helpen hun eigen talenten te ontwikkelen en die talenten te gebruiken in tijden van crisis”, aldus de bisschop. “Ze gingen naar Carriacou, zetten daar een kamp op en deden een eerste evaluatie en rapporteerden wat er nodig was.”

‘Wederopbouw van levens’

Daarnaast dienen nog steeds een aantal katholieke scholen en kerken in de regio als schuilplaats terwijl de opruim- en herstelwerkzaamheden doorgaan. Het feit dat orkaan Beryl zo vroeg in het seizoen arriveerde, betekent volgens bisschop Harvey dat de plaatselijke Caritas enigszins is overvallen. De noodvoorraden waren daardoor niet zo uitgebreid, maar Harvey is dankbaar voor de hulp die de afgelopen twee weken al is geboden.

“Een van de grootste uitdagingen is nu hoe we kunnen helpen met het wederopbouwprogramma, maar ook met de wederopbouw van levens”, zegt hij. “De echte wederopbouw draait om het leven van de mensen.”

Door de ravage van orkaan Ivan in 2004 zijn sommige mensen nog steeds getraumatiseerd, aldus de bisschop. Hij is vooral bezorgd over het welzijn van ouderen en kinderen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.