fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschop vraagt paus om ‘misbruiksynode’

KN Redactie 24 augustus 2018
image
Bisschop Philip Egan (Foto: bisdom Portsmouth)

Er moet een en buitengewone synode komen over het priesterschap, voorafgegaan door een door leken georganiseerd congres over seksueel misbruik en preventie ervan.

Egan (62) wil daarmee een “constructief voorstel” doen naar aanleiding van de recente misbruikschandalen in de VS, Chili, Australië, Ierland “en ook hier in Engeland”. De brief is afgelopen woensdag verstuurd en is te lezen op de website van het bisdom.

Buitengewone synode

“Klerikaal seksueel misbruik lijkt een wereldwijd probleem in de Kerk”, schrijft Egan. “Als katholiek en als bisschop vervullen deze onthullingen mij met intens verdriet en schaamte.”
Naast het uitdrukken van zijn droefheid voelt de bisschop zich geroepen een meer “constructief voorstel” te doen en de paus te vragen een buitengewone synode te houden over het leven en dienstwerk van clerici.

Congres door leken

De synode zou voorafgegaan moeten worden door een congres dat bijgewoond door en bedoeld is voor bisschoppen, maar georganiseerd wordt door leken met bijzondere expertise op het gebied van seksueel misbruik en preventie.
De resultaten van het congres zouden meegenomen kunnen worden in de erop volgende bisschoppensynode.

Beter toezicht nodig

Die zou moeten gaan over de “identiteit van het priester- of bisschop zijn” en richtlijnen over “levensstijl en steun voor het celibaat”. Naast de ontwikkeling van een “leefregel voor priesters en bisschoppen” zou er beter toezicht moeten komen op priesters en bisschoppen.

Beoordeling en toezicht

Egan verwijst in zijn brief naar zijn ervaringen als staflid van een seminarie. “Wij besteedden een aantal jaren aan het opzetten van een gebalanceerd systeem van jaarlijkse beoordelingen en nauwkeurig toezicht, om iedere student te helpen zijn vorming serieus te nemen.” “Eenmaal priester of bisschop gewijd zijn er nauwelijks meer beoordelingen of supervisie. Het zou mogelijk moeten zijn mechanismen te ontwikkelen die bisschoppen helpen in hun verantwoordelijkheden tegenover clerici.” Die moeten zich leren realiseren geen ‘kleine zelfstandigen’ te zijn, maar geestelijke bedienaren met verantwoording aan de leiding van het bisdom”, aldus Egan. “Nihil sine episcopo (niets zonder de bisschop)”, voegt hij eraan toe. (KN)