<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen EU kritisch over ‘abortusmotie’ Europees Parlement

Jonathan Luxmoore - OSV News 10 juni 2022
image
Pro-life betogers tijdens de Mars voor het Leven van 2021 in Parijs. Foto: CNS - Gonzalo Fuentes, Reuters

De bisschoppen van de Europese Unie hebben een resolutie van het Europees Parlement bekritiseerd waarin abortus een “fundamenteel recht” wordt genoemd en de VS worden opgeroepen geen nieuwe beperkingen op abortus in te voeren.

“Dit is een onacceptabele inmenging in de democratische bevoegde besluiten van een soevereine staat”, schrijft de Commissie van Bisschoppenconferenties in de Europese Unie in een verklaring. Zo’n “inmenging steunen” zal volgens de bisschoppen het parlement “alleen maar in diskrediet brengen”.

‘Recht op abortus bestaat niet’

“Er bestaat geen erkend recht op abortus in het Europees of internationaal recht. Dus kan geen staat verplicht zijn om het te legaliseren of faciliteren, of instrumenteel te zijn in de uitvoering ervan.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De verklaring verscheen woensdag tijdens het debat over de resolutie. Die werd donderdag aangenomen met 364 stemmen voor, 154 tegen en 37 onthoudingen.

De resolutie van het Europees Parlement werd gesteund door de sociaaldemocratische, liberale en groene parlementariërs.

Zorg voor vrouwen in nood

De bisschoppen schrijven dat zorg voor zwangere vrouwen in nood “een centraal deel van het diaconale werk van de Kerk” is en ook “een plicht” zou moeten zijn “die onze samenlevingen uitoefenen”.

Ze roepen de EU op om “de wetgevende bevoegdheden” van de 27 lidstaten “te respecteren”, zoals vastgelegd in het Verdrag van Maastricht.

Gewetensbezwaren

Ook schrijven ze “hoogst bezorgd” te zijn over pogingen een recht op gewetensbezwaren “te verzwakken en ontkennen” van zorgpersoneel dat geen abortussen wil uitvoeren.

“Vrouwen in nood moeten niet alleen gelaten worden, noch kan het recht op leven van het ongeboren kind genegeerd worden”
- De bisschoppen van de EU

“Een vermeend recht op abortus introduceren zou zonder ethisch fundament zijn, en voorbestemd om een oneindig conflict onder EU-burgers te veroorzaken”, aldus de COMECE.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Vrouwen in nood zouden niet alleen gelaten moeten worden, noch kan het recht op leven van het ongeboren kind genegeerd worden. Beiden moeten alle noodzakelijk hulp en bijstand krijgen.”

De bisschoppen schrijven ook verbaasd te zijn dat het Europees parlement een “uitgelekte conceptuitspraak van het Amerikaans Hooggerechtshof” over abortus besprak.

Roe v. Wade afschaffen?

Uit dat concept lijkt te volgen dat het Hof van plan is Roe v. Wade af te schaffen, de uitspraak waarmee abortus in 1973 in de hele Verenigde Staten gelegaliseerd werd. Dat zou dan gebeuren in een uitspraak in een abortuszaak uit de staat Mississippi. Naar de nieuwe uitspraak wordt reikhalzend uitgekeken.

Volgens voorstanders van de resolutie geven “conservatieve denktanks die tot Amerikaans christelijk rechts behoren” financiele steun aan een wereldwijd “terugdringen van abortusrechten van vrouwen”. Afschaffing van Roe v. Wade zou ook de “anti-abortusbeweging” in de EU kunnen bevorderen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De resolutie spreekt van “stevige solidariteit” met Amerikaanse voorstanders van abortus en vraagt president Biden om “de toegang tot abortusdiensten volledig te decriminaliseren”. Abortus is volgens de tekst een “fundamenteel recht”, en het “criminaliseren, vertragen en ontzeggen” van toegang ertoe zou “geweld tegen vrouwen en meisjes” inhouden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.