fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen Europa: ‘Word wakker, herontdek Europa’s christelijke wortels’

Catholic News Service 8 oktober 2019
image
De voorzitter van de CCEE, de Italiaanse kardinaal Angelo Bagnasco Foto: CNS Photo - Paul Haring

De Raad van Europese Bisschoppenconferenties CCEE spoort Europeanen aan om “wakker te worden” en hun christelijke wortels te herontdekken.

In een boodschap na de bijeenkomst van bisschoppen uit 45 landen in Santiago de Compostela schrijven ze dat er heel veel goede mensen zijn die dagelijks in stilte proberen bij te dragen aan een rechtvaardiger en humaan Europa.

‘Word wakker, Europa!’

“Als ochtendwakers, waakzaam en klaar om naar de nieuwe dag te wijzen, willen we Europa in nood een boodschap van hoop geven en krachtig zeggen: word wakker, Europa!”

Op het continent leven tegenstrijdigheden. “Er is verlangen naar God, maar tegelijkertijd is er kwetsbaarheid van het christelijk leven. Er is verlangen naar universele mensenrechten, maar tegelijkertijd neemt het respect voor de menselijke waardigheid af.”

‘Existentiële vragen verdwijnen nooit’

“Maar”, vervolgen ze, “existentiële vragen liggen diep in het menselijk hart en verdwijnen nooit, ook al worden ze soms verdoezeld door materiële verlangens.”

“Ieder mens heeft een heimelijk verlangen om iemand te ontmoeten die zijn geweten helpt wakker te maken; die vragen oprakelt over het bestaan, over onze toekomst na de dood, over het kwaad dat ons verwondt, en over het kwaad dat het leven en de kosmos vernietigt.”

Paus: christendom biedt ‘tegengif voor tendensen van onze tijd’

Paus Franciscus zei in een boodschap aan de bijeenkomst dat Santiago, de begraafplaats van de apostel Jacobus, al heel lang een plek is waar Europese pelgrims met “hun ellende, smeekbeden en hoop” komen en de “de grote rijkdom van Europa” herontdekken.

Volgens de paus zijn de bezorgdheid om gevangenen, migranten en vluchtelingen en toewijding in cultuur en onderwijs hedendaagse tekenen van hoop. Het christelijk geloof biedt “het grootste tegengif voor de tendensen van onze tijd, vol wonden en contrasten”.

‘Verstikkende muren van wrok’

“De vormen van populisme die zich tegenwoordig verspreiden, worden gevoed door de constante zoektocht naar contrasten – zij openen het hart niet, maar sluiten het op binnen verstikkende muren van wrok,” zei paus Franciscus.

‘Verdediging menselijk leven en menselijke waardigheid’

“We moedigen het volk van God aan om te werken aan een nieuw Europees humanisme, in staat tot dialoog, integratie en vruchtbaarheid. Tegelijkertijd moedigen we iedereen aan om waarde te hechten aan wat het dierbaarst is voor de traditie van ons continent: verdediging van het menselijk leven en de menselijke waardigheid, bevordering van het gezin en respect voor de grondrechten van de persoon.”