fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen Guatemala luiden noodklok na vulkaanuitbarsting

KN Redactie 7 juni 2018
image
Een reddingswerker brengt een kind in veiligheid na de vulkaanuitbarsting van 3 juni. (Foto: CNS)

De bisschoppen van Guatemala uiten in een verklaring hun “diepe zorgen” over de situatie in het Midden-Amerikaanse land, nadat op zondag vulkaan Fuego uitbarstte.

Een verklaring van de bisschoppenconferentie noemt de ramp een tragedie die bovenop de “reeds moeilijke politieke en sociale situatie” van het land komt. De bisschoppen uiten “diepe zorgen” voor het lijden van vele “Guatemalaanse broeders en zusters”, die hun dierbaren hebben verloren, hun goederen en hun rust, door “de onverwachte kracht van de natuur”.

‘God verlaat nooit’ 

De bisschoppen schrijven zich in te blijven zetten voor de hulpverlening en nodigen alle parochiegemeenschappen en pastorale realiteiten om mee te helpen, in samenwerking met de locale hulpverleningsorganisaties.

“Met het vertrouwen in God, die nooit degenen verlaat die lijden, bieden wij onze inzet aan voor hulp en steun, in de mate waarin dit voor ons mogelijk is”, aldus de verklaring. “Wij weten vanuit ons geloof dat de beproevingen reden zijn om te groeien in het vertrouwen in God en de solidariteit aan de naaste.”

Hulp van de Kerk

In het zwaar getroffen bisdom Escuintla riep bisschop Victor Hugo Palma alle parochies op om hulp en onderdak te verlenen. De kathedraal van Escuintla is een van de kerken die momenteel als opvangplek dienen. Ook vroeg de bisschop, mede namens de lokale Caritas, om geld, medicijnen, dekens, water en eten te doneren.

Oplopende dodental

Zondag barstte vulkaan Fuego plotseling uit. Het was volgens deskundigen de zwaarste vulkaanuitbarsting in de laatste 40 jaar. Volgens de laatste berichten is het dodental inmiddels opgelopen tot 99. Het gaat echter om een voorlopige schatting: de organisatie die rampen bestrijdt in het land spreekt over ten minsten 192 vermisten. 700.000 mensen zouden in kampen met de gevolgen van de uitbarsting, meldt de organisatie. Woensdag was er een nieuwe uitbarsting die volgde op die van zondag.

Volgens mgr. Palma leidde de bevolkingsdichtheid in het gebied tot het hoge aantal slachtoffers. Velen van hen werden verrast door de plotselinge uitbarsting. (KN/ACI/VN)