fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen Orissa: ‘Slachtoffers van Kandhamal zijn martelaren’

KN Redactie 25 augustus 2016
image
Kapotgeslagen Madonna bij een verlaten karmelklooster. (Foto: UcaNews/internet)

De meer dan honderd dodelijke slachtoffers die in het najaar van 2008 vielen tijdens een golf van antichristelijk geweld in de Indiase deelstaat Orissa verdienen erkenning als martelaren.

Duizenden slachtoffers

In augustus 2008 barstte een golf van geweld los tegen christenen na de moord op een hindoe-extremistische swami. Hoewel de aanslag was opgeëist door een maoïstische groepering hield het geweld maandenlang aan, waarbij meer dan honderd christenen werden vermoord, vele anderen werden verkracht, mishandeld en uitgeplunderd. Honderden christelijke huizen en tientallen kerken gingen in vlammen op.

Georkestreerd geweld

Vooral het district Kandhamal in de deelstaat Orissa werd zwaar getroffen door het geweld dat van meet af allesbehalve spontaan was, maar goed gecoördineerd.

Signaal

De bisschoppenconferentie van Orissa heeft inmiddels het proces gestart en 30 augustus is uitgeroepen tot ‘Martelaarsdag’ ter herdenking van de slachtoffers. Aartsbisschop Barwa van Cuttack-Bhubaneshwar heeft alle christenen opgeroepen de ongekende felle christenvervolging te gedenken. Hoe meer mensen en instellingen eraan deelnemen hoe duidelijker de boodschap dat “dit geweld nooit meer mag gebeuren”, aldus mgr. Barwa.

Beroofd

Duizenden slachtoffers van het geweld kampen nog steeds met de gevolgen van de geweldsgolf. Vele tienduizenden christenen vluchtten tijdens het telkens oplaaiend geweld de bossen in. Toen zij na maanden terugkeerden vonden zij hun huizen in as en hun grond, oogst en vee genaast.

Schadevergoeding

De autoriteiten van de deelstaten waar het tot geweld was gekomen verzuimden de getroffenen eerst te beschermen. Vervolgens werkten ze onderzoeken tegen naar onder meer de betrokkenheid van politiemensen bij het geweld. Hoewel de landelijke overheid na onafhankelijk onderzoek schadevergoedingen toezegde is daar in de praktijk weinig van terecht gekomen. (KN/AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.