fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen over Allerheiligen en Allerzielen: ‘Moeilijke tijd, maar houd vertrouwen’

KN Redactie 30 oktober 2020
image
Foto: Mike Labrum - unsplash.com

Zeker dit jaar worden wij geconfronteerd met onze eigen sterfelijkheid en kwetsbaarheid, schrijven Nederlandse en Belgische bisschoppen in hun boodschappen voor Allerheiligen en Allerzielen.

Mgr. Smeets: ‘Menselijk bestaan is broos’

De bisschop van Roermond, mgr. Harrie Smeets, richtte zich in een videoboodschap tot de gelovigen. Op een regenachtige begraafplaats zegt hij dat we dit jaar “maar al te goed hebben gemerkt en gezien wat de sterfelijkheid en de broosheid van het menselijk bestaan is”.

“Maar ook hoe we als gelovigen mogen blijven vertrouwen dat er na dit leven een eeuwig leven is waarin we elkaar ook zullen weerzien. Dat we in die geest deze dagen van Allerheiligen en Allerzielen mogen beleven.”

Verder benadrukt Smeets het belang van naastenliefde en goede werken boven materiële bezittingen. “We kunnen uit dit leven niets meenemen, we kunnen alleen meenemen wat we aan goeds hebben gedaan.”

Bekijk hier de hele videoboodschap van mgr. Smeets:

Mgr. De Korte: ‘God is trouw’

In een brief getiteld ‘Veilig bij God’, gaat ook de bisschop van Den Bosch, mgr. Gerard de Korte, in op de huidige crisissituatie. “Wij beseffen onze eigen kwetsbaarheid en vergankelijkheid, zeker de ouderen onder ons. Onderhuids geeft de huidige stand van zaken veel onzekerheid en moedeloosheid.”

De Korte benadrukt echter dat wij ons mogen “laten inspireren door het gegeven dat wij niet de eerste christenen zijn. Wij staan op de schouders van vele generaties van gelovigen”.

Christelijke troost

Hij benadrukt het belang van troost aan nabestaanden “in deze lastige tijd”. “Christelijke troost heeft alles te maken met een wenkend perspectief. En dat perspectief vormt de levende God. Wij mogen geloven dat deze God mensen vasthoudt over de grens van dit aardse leven heen.”

“God is trouw en wij mogen leven met het perspectief eens thuis te komen bij Hem. Wij zijn geen raketten die in het heelal opbranden. Wij zijn geen eendagsvliegen die weer verdwijnen. De Schepper is ook onze Voltooier. Bij Hem zijn wij veilig.”

Lees de hele brief van mgr. De Korte hier.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Belgische bisschoppen: ‘Blijven getuigen van solidariteit en vertrouwen’

De Belgische bisschoppen schreven gezamenlijk een boodschap voor Allerheiligen en Allerzielen. Daarin uiten ze hun bezorgdheid over de situatie in hun land, nu het aantal coronabesmettingen weer toeneemt.

Ze roepen alle gelovigen op “loyaal mee te werken met de verantwoordelijke overheden en om de afgekondigde maatregelen nauwkeurig te onderhouden. Deze burgerzin hebben we nu meer dan nodig.”

Talenten inzetten

Ook vragen ze de gelovigen “aandacht hebben voor wie in onze buurt getroffen zijn door het virus, door de maatschappelijk gevolgen ervan of door de impact van de noodzakelijke maatregelen.” De bisschoppen roepen gelovigen ook op zich als vrijwilliger te melden in sectoren die het moeilijk hebben, op de eerste plaats de medische sector, maar ook op scholen. “Wie een talent heeft, kan het nu best inzetten.”

De bisschoppen roepen op tot gebed en vertrouwen. “Juist in deze onzekere tijden vraagt de Heer dat we blijven getuigen van solidariteit en vertrouwen.”

Lees de hele boodschap van de Belgische bisschoppen hier

https://www.kn.nl/abonnementen/